De la inceput trebuie precizat ca problemele legate de ambianta luminoasa si suprasolicitarea vizuala nu conduc la afectari grave ale sanatatii, iar „calculatorul nu strica ochii”, dupa cum gresit se considera in general.
In schimb, efortul vizual, mai ales in conditii de iluminat necorespunzator (calitativ si cantitativ) pune in evidenta precoce tulburarile de vedere pre-existente, prin aparitia oboselii vizuale. Aceasta impune folosirea unei corectii vizuale corespunzatoare (ochelari, lentile de contact, ecran de protectie).
In caz de efort vizual prelungit, oboseala vizuala apare si la persoane cu vedere normala. Atat iluminatul insuficient cat si cel excesiv pot conduce la oboseala vizuala, precum si sursele de lumina stralucitoare sau reflectiile in campul vizual, distanta prea mica ochi-ecran sau durata prea mare de lucru.
Oboseala vizuala (numita medical astenopie acomodativa) se manifesta prin:
* simptome oculare:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
- marirea distantei minime de vedere clara,
- incetosarea vederii,
- vedere dubla,
- lacrimare excesiva,
- senzatie de uscaciune oculara,
* simptome nervoase:
- dureri de cap,
- ameteli,
- oboseala generala,
- iritabilitate,
* scaderea randamentului in munca:
- numar crescut de erori,
- timp crescut de executie a sarcinilor.
Oboseala vizuala este reversibila (prin repaus) si poate fi prevenita printr-o organizare ergonomic corecta a postului, sarcinilor si mediului de munca.
Recomandari pentru a evita senzatia de uscaciune oculara:
- marginea superioara a ecranului sa se afle la nivelul ochilor. O pozitie mai inalta face ca privirea sa fie orientata in sus, iar pleoapa superioara mai retrasa, descoperind o mai mare suprafata oculara.
- umiditatea ambianta sa fie intre 40% si 60% (se pot folosi umidificatoare ale aerului pentru a ajunge la acest nivel)
- sa fie prevazute pauze sau schimbari periodice ale activitatii, alternand activitatea la calculator cu munca de birou, evitand perioadele lungi de activitate neintrerupta la calculator, cand persoana clipeste rar sau deloc