1. Prime de vacanta
Prima de vacanta se acorda ca un supliment la indemnizatia de concediu de odihna si se plateste inainte de plecarea in vacanta. Ea poate fi stabilita prin negociere si trebuie prevazuta in contractul colectiv de munca de la nivelul unitatii.
2. Prime speciale
Primele speciale se pot acorda cu ocazia unor sarbatori religioase sau a unor zile fes tive (implinirea a 5, 10 ani de vechime in organizatie). Cuantumullor se stabileste de fiecare firma in parte, prin contractul colectiv de munca. In general, primele speciale nu sunt dependente de rezultatele obtinute in munca, ele avand aceeasi va loare pentru toti an gajatii.
3. Discounturi (reduceri) sau gratuitati
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Puteti oferi angajatilor posibilitatea de a cumpara produsele sau serviciile realizate de firma dvs. la preturi reduse sau posibilitatea de a beneficia de anumite gratuitati. In general, cantitatile acordate
sunt aceleasi pentru toti salariatii si sunt mentionate in contractul colectiv de munca al societatii.
4. Participare la profit
Salariatii pot beneficia, dupa aprobarea bilantului contabil, de o cota-parte din profitul net al societatii, cota de pana la 10% in cazul societatilor comerciale si de pana la 5% in cazul regiilor autonome (conform art. 41 alin. 2 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2005-2006).
Sumele sunt oferite de obicei doar daca profitul atinge un nivel minim prestabilit. Repartizarea acestor sume se face in conditiile ce se stabilesc prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
5. Cumparare de actiuni
Daca sunteti cotati la bursa, prin intermediul mecanismelor bursiere puteti oferi angajatilor optiunea cumpararii de actiuni ale firmei, in conditii avantajoase.
6. Asigurari de sanatate sau de viata
7. Alte beneficii
* Facilitati legate de transport:
- masina firmei spre folosinta;
- transport catre si de la serviciu;
- locuri de parcare;
- rambursarea contravalorii transportului pentru orele tarzii, in conditii atmosferice vitrege sau cu dificultati de trafic.
* Alocatie de hrana – poate fi acordata sub forma unor tichete de masa emise de catre unitati cu activitate in domeniu sau de catre angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete. Aceste cheltuieli (suportate integral de catre angajator) sunt integral deductibile.
* Consultanta juridica sau financiara gratuita.
* Facilitati ale unor programe de recreere (abonamente la cluburi de sanatate, la sali de sport etc.).
* Reduceri la biletele de odihna si tratament, precum si la biletele de tren.