Studiu de caz: Obligatia inregistrarii actului aditional si transmiterii REVISAL

19 Iulie 2011
19 Iulie 2011
revisalHG 161/2006tipul contractului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce se intampla in cazul in care o societate comerciala a redus norma de lucru a unor angajati de la 8 la 2 ore pe zi pentru luna iunie anul trecut fara a raporta aceasta modificare la ITM? Este aceasta operatiune executabila online conform actelor aditionale din iunie 2010? Intr-o astfel de situatie, trebuie stabilit daca societatea a actionat conform legii si daca este pasibila de plata unei amenzi pentru neanuntarea modificarilor efectuate la ITM.

Art. 3 alin. (2) din HG 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza ca registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare a tuturor salariatilor (numele, prenumele, codul numeric personal), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR) sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, precum si data si temeiul incetarii contractului individual de munca.

Mai departe, potrivit dispozitiilor cuprinse la art. 4 alin. (3) si (4) din acelasi act normativ, angajatorii au obligatia de a transmite registrul la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul sau domiciliul, numai in cazul in care intervin modificari ale elementelor prevazute la art. 3 alin. (2), in termen de 5 zile de la data la care au intervenit modificari ale acestor elemente.

Trebuie retinut faptul ca orice contract cu timp partial este un tip de contract individual de munca.  Astfel, referitor la actul aditional privind micsorarea duratei zilnice de lucru de la 8 ore la 2 ore, care reprezinta o modificare a tipului de contract din CIM cu norma intreaga in CIM cu timp partial, trebuia inregistrat in registru si transmis catre ITM in concordanta cu dispozitiile art. 3 alin. (2) coroborat cu art. 4 alin. (3) si (4) din HG 161/2006 cu modificarile si completarile ulterioare.

In concluzie, societatea ar putea fi pasibila de o sanctiune conform art. 8 alin. (1) lit. a) din acelasi act normativ, pentru netransmiterea registrului in forma electronica la inspectoratul teritorial de munca in termenele si forma prevazute de actul normativ.

Prin urmare, chiar daca modificarea normei de lucru are loc pe parcursul unei luni, Revisalul completat impreuna cu actele aditionale de modificare a normei de munca si pe cale de consecinta a tipului de contract de munca trebuiau transmise in termen de 5 zile de la data la care a intervenit modificarea, in conformitate cu art. 4 alin. (4) din HG 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]