In Romania, relatiile de munca intre angajator si angajati sunt reglementate de nu mai putin de 37 de acte normative, in frunte, desigur,cu Codul muncii (Legea nr. 53/2003).
Aceste acte normative au in vedere fiecare aspect care poate interveni in relatiile de munca in 2020, de la alegerea raportului juridic intre parti (tipul contractului de munca) pana la reguli privind accesul in perimetrul angajatorului sau protectia salariatelor gravide.
Trebuie sa cunoasteti aceste aspecte si sa le gestionati corect! Legislatia in vigoare prevede nu mai putin de 143 de contraventii, cu amenzi care variaza intre 300 si 100.000 de lei!
Acum ati infiintat societatea sau urmeaza sa efectuati schimbari de personal. Unii angajati parasesc organizatia, altii sunt promovati, transferati sau concediati. Toate aceste mutatii creeaza posture vacante. In plus, daca activitatea firmei se extinde, aveti nevoie de un numar suplimentar de angajati.
Acestia urmeaza sa fie obtinuti prin procesul de recrutare.
Recrutarea este activitatea de identificare si de atragere in organizatie a unui grup de persoane
capabile si interesate sa ocupe posturile vacante, grup din cadrul caruia se pot alege candidati corespunzatori pentru aceste posturi.
Inainte de a declansa procesul de recrutare trebuie cunoscute cu exactitate numarul posturilor vacante (prin planificarea personalului), natura si cerintele acestora (prin analiza posturilor).
Selectia este procesul prin care sunt alesi, dintre candidatii recrutati, cei care vor primi oferta de angajare.
O selectie buna este conditionata de o recrutare buna. Efortul investit in selectie nu poate duce
la rezultate satisfacatoare daca recrutarea personalului a fost defectuoasa. De aceea, sarcina recrutarii este de a genera un numar adecvat de candidati potriviti postului. Grupul recrutat nu trebuie sa fie nici prea mare, pentru a nu aglomera procesul de selectie, nici atat de mic incat sa nu permita optiuni viabile.
Recrutarea si selectia influenteaza relatiile firmei dvs. cu publicul si, implicit, imaginea proiectata in exterior. Multe persoane isi vor face o impresie despre organizatie prin intermediul anunturilor de oferte de munca si mai ales prin modul in care decurge procesul de primire si selectare a candidaturilor. Aceste impresii pun bazele reputatiei firmei si pot marca potentialul ei de recrutare de personal in viitor.
Fiecare aspirant la un loc in firma dvs. trebuie tratat ca un client de maxima importanta. Altfel, veti avea surpriza sa constatati, dupa o perioada, ca putine persoane de valoare va ofera serviciile lor.
Recrutarea de personal nu mai este de mult timp doar o optiune a firmei, ci este o necesitate fireasca a functionarii ei. Lipsa unui personal competent si a unei politici eficace de selectie va impiedica sa faceti fata solicitarilor pietei si afecteaza flexibilitatea cu care trebuie abordate problemele acesteia. Recrutarea poate insemna un succes daca renuntati la vechi si paguboase obiceiuri de cautare si angajare a personalului.
Lista de control pentru planificarea recrutarii si selectiei de personal
In pregatirea planului recrutarii si selectiei, aveti in vedere:
Ce posturi doriti sa fie ocupate?
Care sunt sursele care v-ar putea oferi candidatii doriti pentru fiecare post?
Cum puteti ajunge la aceste surse de recrutare?
Care dintre posturile vacante pot fi grupate in acelasi anunt de recrutare sau pot fi orientate spre aceeasi sursa?
Cu cate zile in avans fata de termenul-limita trebuie inceputa recrutarea?
Ce metode de selectie vor fi folosite (formular de candidatura, teste, interviuri)?
Care vor fi costurile necesare si cine poarta raspunderea intregii operatiuni?
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<