Constructii - Factori de risc legati de tipul masei manipulate

20 Iunie 2011
20 Iunie 2011
inspectia munciisanatatea muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Greutatea prea mare a masei/sarcinii

Greutatea prea mare a unei mase si care depaseste capacitatea umana poate reprezenta un risc grav pentru sanatate. Prevederile europene nu stipuleaza in mod explicit valorile admise ale greutatii maselor care pot fi transportate in siguranta. Un bun indicator se poate dovedi a fi modelul elaborat de organismul de inspectia muncii din Marea Britanie (HSE). Pentru a determina greutatea masei care poate fi transportata fara ca aceasta sa provoace efecte nedorite asupra sanatatii, este recomandabil sa se ia in considerare nu numai greutatea, ci si frecventa sarcinilor, distanta la care urmeaza sa fie transportata o masa, volumul ei, deoarece toate acestea pot influenta decizia privind riscul actiunii. Poate ca este necesara o diminuare a greutatilor, de exemplu prin divizarea masei/incarcaturii in mai multe parti, acolo unde acest lucru este posibil, ori prin utilizarea de echipamente mecanice pentru a usura povara. (Informatii suplimentare sunt disponibile pe: www.handlingloads.eu).

(In)stabilitatea masei

O masa/sarcina instabila poate provoca rasucirea corpului unui lucrator sau aplecarea (intr-o parte): ea poate, de asemenea, determina brusc nevoia lucratorului de a-si schimba pozitia corpului sau de a se misca, pentru a-si pastra echilibrul. Consecintele, legate de pericolul de cadere, de exemplu, sunt evidente. Mai mult, instabilitatea masei/incarcaturii poate avea efecte negative atat asupra sistemului muscular, cat si asupra celui osos, conducand la  o degradare considerabila si inegala a muschilor si oaselor. Discurile si ligamentele pot fi expuse vatamarilor mai ales atunci cand distanta dintre sarcina de ridicat si trunchiul operatorului este mare.
 
Daca masa este prea mare

Daca masa/sarcina este prea mare pentru a fi transportata corespunzator (adica, pe cat posibil, cat mai aproape de corp) pot aparea AMS si acestea pot determina in special deformarea grava a discurilor si a ligamentelor intervertebrale. De asemenea, aceasta poate necesita o forta mai mare. In cazul in care marimea sarcinii nu este adecvata latimii sau inaltimii spatiilor prin care se transporta si daca aceasta impiedica vizibilitatea, apare un risc suplimentar de coliziune sau de cadere.

Masa voluminoasa

Absenta manerelor de prindere se poate dovedi periculoasa, intrucat incarcatura poate aluneca din maini, iar dupa aceea, daca marginile sunt ascutite si continutul periculos, acest lucru poate determina vatamari grave.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]