MODEL declaratie pentru acordarea deducerii personale suplimentare, in cazul unui copil minor

model deducere suplimentaramodel declaratie deducere suplimentara
MODEL declaratie pentru acordarea deducerii personale suplimentare, in cazul unui copil minor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Am rugamintea sa ma ajutati cu un model de Declaratie pe proprie raspundere din partea parintelui beneficiar al deducerii personale suplimentare de 100 lei pentru copil minor inscris intr-o unitate de invatamant."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit art. 77 alin.(10) - (13) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea personala suplimentara se acorda astfel:
 
a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut la alin. (3);
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.
 
Prin parinte, in sensul alin. (10) lit. b) sus-citat, se intelege: parintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii in incredintare in vederea adoptiei, persoana care are in plasament copilul sau in tutela, persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Totodata, in cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara prevazuta la alin. (10) lit. b) al art.77 din Codul fiscal se acorda unuia dintre parinti prin prezentarea documentului care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si a unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui beneficiar.
 
In situatia in care parintele desfasoara activitate la mai multi angajatori, in plus fata de aceste documente, parintele care beneficiaza de deducerea personala suplimentara are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.
 
Din analiza legislatiei se observa ca nu exista reglementat un model al declaratiei pe propria raspundere a parintelui beneficiar, insa aceasta ar putea imbraca urmatoarea forma:
 
 
Catre,
 
(denumirea angajatorului)
 
In atentia domnului/doameni ___(se inscrie reprezentatul legal)________
 
Declaratie pe proprie raspundere a parintelui beneficiar
 
 
Subsemnatul(a) ________________, salariat(a) in cadrul ______________________, identificat(a) prin cartea de identitate atasata prezentei, cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal privid falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca am in intretinere un copil minor /copii minori in varsta de pana la 18 ani impliniti, inscris(si) intr-o unitate de invatamant, conform  adresei nr._________eliberata de unitatea scolara_________________si solicit punerea in aplicare a dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr.16/2022 , referitoare la acordarea deducerii personale suplimentare.
 
Totodata, cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal privid falsul in declaratii, declar pe propria raspundere ca nu am solicitat deducerea suplimentara de la un alt angajator, iar celalalt parinte al minorului nu a solicitat si nu solicita propriului angajator prezenta deducere suplimentara.
 
Anexez prezentei documentele doveditoare:
- copie de pe cartea de identitate a subsemnatului(ei);
- adresa nr._____________ prin care se adevereste incadrarea copilului intr-o unitate de invatamant;
- copie de pe certificatul de nastere al(e) copilului/copiilor.
 
 
Data                                         Semnatura
 
 
Un raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
model deducere suplimentaramodel declaratie deducere suplimentara

Data aparitiei: 10 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MODEL declaratie pentru acordarea deducerii personale suplimentare, in cazul unui copil minor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]