Persoanele aflate in intretinerea salariatului. Ce OBLIGATII are angajatorul?

persoane aflate in intretinere salariatpersoane intretinere salariat 2019art 236 codul penal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform Codului fiscal (Normelor metodologice de aplicare), obligatia stabilirii persoanelor aflate in intretinerea contribuabilului in functie de care se atribuie deducerea personala este in sarcina platitorului de venit din salarii, la functia de baza.

Fara doar si poate ca, in cazul veniturilor din salarii platitor este angajatorul. Prin urmare, angajatorul are obligatia de a stabili persoanele aflate in intretinerea salariatului.


Dar ce se petrece cand salariatul refuza sa declare persoanele aflate in intretinere? Iata o speta in acest sens, explicata de expertii nostri de la PortalCodulMuncii.ro:


"Am o intrebare legata de persoanele aflate in intretinere - angajatorul este obligat ca la angajarea unui salariat sa-i solicite acestuia copie dupa certificatele de nastere ale copiilor si sa-i treaca automat in intretinerea acestuia sau trebuie sa-l puna pe salariat sa dea o declarartie prin care acesta sa spuna daca ii are sau nu in intretinere? Este la optiunea salariatului sa-i declare sau nu; exista cazuri in care salariatii refuza sa recunoasca ca au copiii pentru ai nu ii trece in intretinerea lor ( mai au nevoie de credite ...); Cum este corect sa procedam noi ca angajatori pentru a fi acoperiti legal - privind trecerea persoanelor aflate in intretinere?"



Evident, in indeplinirea acestei obligatii, angajatorul nu va efectua cercetari pentru a descoperi persoanele pe care le are salariatul in intretinere. Insa, trebuie sa solicite salariatului sa declare persoanele pe care le are in intretinere.

ATENTIE!

Angajatorul are DOAR obligatia sa solicite salariatului sa declare daca are sau nu persoane in intretinere. Daca salariatul declara adevarul sau nu, nu mai este problema angajatorului, acesta nefiind obligat sa cerceteze cele declarate de salariat!


Daca salariatul declara fals se poate face vinovat de infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 326 din Codul penal conform caruia, declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
persoane aflate in intretinere salariatpersoane intretinere salariat 2019art 236 codul penal

Data aparitiei: 04 Februarie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Persoanele aflate in intretinerea salariatului. Ce OBLIGATII are angajatorul? Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]