Va informam ca sase din zece (60%) specialisti de
Resurse Umane (HR) sunt ingrijorati de frecventa schimbarilor legislative, iar o pondere si mai mare (80%) se asteapta, in 2024, la un numar la fel de mare de modificari legislative, precum in anii anteriori.
Aceste informatii reies din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marti (n.n 9 iulie), conform
Agerpres.
Potrivit cercetarii Romanian Software, intitulata
"Strategii de HR in 2024: Conformitate legislativa si eficienta in salarizare si administrare de personal", in ceea ce priveste frecventa schimbarilor legislative in zona de HR, 29% dintre respondenti s-au declarat neutri si doar 10% nu au griji legate de acest aspect. Cu toate acestea, cei mai multi specialisti de Resurse Umane (60%) si-au exprimat ingrijorarea privind dificultatea de a implementa modificarile aparute in legislatie.
De asemenea, 80% dintre cei chestionati se asteapta la un numar similar de modificari legislative, in acest an fata de anii precedenti, in timp ce 13% au o opinie neutra, iar 6% sunt in dezacord.
Peste jumatate din totalul celor intervievati (55,1%) considera implementarea corecta a modificarilor legislative drept cea mai mare dificultate, indicand lipsa de resurse si claritate.
Concret, 53,1% subliniaza importanta respectarii termenelor legale, sugerand presiunea autoritatilor si necesitatea adaptarii rapide a proceselor interne. In final, 49,2% dintre acestia catalogheaza ca dificila bugetarea eficienta a resurselor umane, din cauza incertitudinii impactului legislativ asupra bugetelor si a dificultatii realizarii proiectiilor financiare.
Precizam si ca doar 38% dintre specialisti se simt increzatori in capabilitatile interne in fata legislatiei in continua schimbare. Mai mult, 32,5% recunosc lipsa angajatilor specializati necesari pentru a monitoriza, evalua si implementa aceste schimbari.
In viziunea expertilor din domeniu, o alternativa de adaptare in fata modificarilor legislative este formarea angajatilor din afara departamentului (23%).
Studiul Romanian Software a avut la baza raspunsurile reprezentantilor HR din 300 de companii romanesti, companii de toate dimensiunile, atat din Bucuresti, cat si din celelalte orase ale tarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<