Va informam ca sase din zece (60%) specialisti de
Resurse Umane (HR) sunt ingrijorati de frecventa schimbarilor legislative, iar o pondere si mai mare (80%) se asteapta, in 2024, la un numar la fel de mare de modificari legislative, precum in anii anteriori.
Aceste informatii reies din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marti (n.n 9 iulie), conform
Agerpres.
Potrivit cercetarii Romanian Software, intitulata
"Strategii de HR in 2024: Conformitate legislativa si eficienta in salarizare si administrare de personal", in ceea ce priveste frecventa schimbarilor legislative in zona de HR, 29% dintre respondenti s-au declarat neutri si doar 10% nu au griji legate de acest aspect. Cu toate acestea, cei mai multi specialisti de Resurse Umane (60%) si-au exprimat ingrijorarea privind dificultatea de a implementa modificarile aparute in legislatie.
De asemenea, 80% dintre cei chestionati se asteapta la un numar similar de modificari legislative, in acest an fata de anii precedenti, in timp ce 13% au o opinie neutra, iar 6% sunt in dezacord.
Peste jumatate din totalul celor intervievati (55,1%) considera implementarea corecta a modificarilor legislative drept cea mai mare dificultate, indicand lipsa de resurse si claritate.
Concret, 53,1% subliniaza importanta respectarii termenelor legale, sugerand presiunea autoritatilor si necesitatea adaptarii rapide a proceselor interne. In final, 49,2% dintre acestia catalogheaza ca dificila bugetarea eficienta a resurselor umane, din cauza incertitudinii impactului legislativ asupra bugetelor si a dificultatii realizarii proiectiilor financiare.
Precizam si ca doar 38% dintre specialisti se simt increzatori in capabilitatile interne in fata legislatiei in continua schimbare. Mai mult, 32,5% recunosc lipsa angajatilor specializati necesari pentru a monitoriza, evalua si implementa aceste schimbari.
In viziunea expertilor din domeniu, o alternativa de adaptare in fata modificarilor legislative este formarea angajatilor din afara departamentului (23%).
Studiul Romanian Software a avut la baza raspunsurile reprezentantilor HR din 300 de companii romanesti, companii de toate dimensiunile, atat din Bucuresti, cat si din celelalte orase ale tarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<