Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat încheiat procesul de transfer al fondurilor de pensii private din Ungaria, declarandu-l „definitiv si irevocabil”. Potrivit demnitarului de la Budapesta, transferul pensiilor private în fonduri publice, estimat la peste 10, 1 miliarde de euro, a reprezentat singura solutie pentru ca Guvernul din tara vecina sa mai poata plati pensiile si salariile. De asemenea, o parte din aceasta suma va fi folosita pentru a mai achita din datoria publica a Ungariei.
Trei milioane de unguri, membri ai fondurilor private, au avut de ales pana la 31 ianuarie intre sistemul public de pensii si cel privat. Aproxmativ 30.000 dintre acestia au optat pentru a doua varianta, pierzand, astfel, toate cotizatiile pe care le-au platit pana acum, cotizatii care ar fi trebuit sa reprezinte 70 la suta din pensie.
Ungaria a ajuns in aceasta situatie dupa ce a incetat colaborarea cu Fondul Monetar International, in vara anului trecut. FMI si UE au suspendat discutiile de evaluare cu Ungaria in cadrul acordului de imprumut incheiat la sfarsitul anului 2008, avertizand ca executivul maghiar trebuie sa adopte masuri dificile pentru reducerea deficitului bugetar.
Guvernul de la Budapesta a anuntat insa ca nu va introduce noi masuri de austeritate, pentru a evita declinul economiei si cresterea somajului. Prin suspedarea discutiilor Ungaria nu a mai avut acces la o finantare de 25,1 miliarde dolari.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale