Concediu medical carantina acordat in continuare de la 1 august 2021. Decontare si plata

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 August 2021
20 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu de carantinaangajat asigurat concediu carantinabaza calcul concediu indemnizatie
Concediu medical carantina acordat in continuare de la 1 august 2021. Decontare si plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Un salariat a fost in concediu medical, CARANTINA, cod 07, initial in luna iulie si, in continuare, inca 9 zile din luna august. Ambele certificate au cod de diagnostic 994. Care e modalitatea de plata, cum se deconteaza aceste certificate? In cazul celor doua certificate, cate zile sunt decontate de angajator si ce se intampla cu restul zilelor?
 
Raspunsul specialistului:
 
Prin OUG 74/2021 la articolul 22, dupa alineatul (1) in OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, incepand cu data de 01 august 2021 s-a introdus un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: 
 
(11) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), indemnizatia prevazuta la art. 18 lit. b) se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Potrivit art. VI din OUG 74/2021 aceste prevederi au intrat in vigoare la data de 1 august 2021. 

Conditii concediu carantina de la 1 august 2021

 
Astfel, incepand cu data de 01 august 2021 persoanele care s-au deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen vor beneficia de indemnizatie de carantina decontata din FNUASS  doar 5 zile. Asadar, pentru ca indemnizatia de carantina sa fie suportata doar 5 zile este necesar sa fie indepinite cumulative urmatoarele conditii:
 
1. Salariatul sa se fi deplasat in interes personal intr-o zona in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen;
 
2. In zona in care salariatul se deplaseaza in inters personal sa existe epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen la momentul deplasarii (cand pleaca, nu cand se intoarce).
 
In situatia expusa, salariatul a intrat in carantina cu certificat medical anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor legale anterior mentionate. 
 
Prin urmare, chiar daca sunt indeplinite cumulativ conditiile de mai sus, consider ca salariatul va beneficia de indemnizatie de carantina integral 14 zile suportat din FNUASS intrucat dreptul acestuia la concediu medical s-a nascut anterior intrarii in vigoare a OUG 74/2021. Concediul medical acordat incepand cu data de 01 august 2021 este acordat in continuarea unui concediu medical acordat antrerior intrarii in vigoare a OUG 74/2021. 

Calcul indemnizatie concediu medical carantina

 
Conform art. 33 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
 
Astfel, in cazul concediului medical acordat in continuare veti pastra baza de calcul al concediului medical initial. 
 
Baza de calcul al concediului medical initial o reprezinta media veniturilor lunare realizate in perioada ianuarie – iunie 2021. 
 
Conform art. 20 alin. (2) din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
 
Astfel, salariatul nu are dreptul la concediu medical pentru nicio zi de carantina daca activitatea acestuia poate fi prestata de la domiciliu.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]