Concediu medical carantina acordat in continuare de la 1 august 2021. Decontare si plata

concediu de carantinaangajat asigurat concediu carantinabaza calcul concediu indemnizatie
Concediu medical carantina acordat in continuare de la 1 august 2021. Decontare si plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Un salariat a fost in concediu medical, CARANTINA, cod 07, initial in luna iulie si, in continuare, inca 9 zile din luna august. Ambele certificate au cod de diagnostic 994. Care e modalitatea de plata, cum se deconteaza aceste certificate? In cazul celor doua certificate, cate zile sunt decontate de angajator si ce se intampla cu restul zilelor?
 
Raspunsul specialistului:
 
Prin OUG 74/2021 la articolul 22, dupa alineatul (1) in OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, incepand cu data de 01 august 2021 s-a introdus un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins: 
 
(11) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), indemnizatia prevazuta la art. 18 lit. b) se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare. 
 
Potrivit art. VI din OUG 74/2021 aceste prevederi au intrat in vigoare la data de 1 august 2021. 

Conditii concediu carantina de la 1 august 2021

 
Astfel, incepand cu data de 01 august 2021 persoanele care s-au deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen vor beneficia de indemnizatie de carantina decontata din FNUASS  doar 5 zile. Asadar, pentru ca indemnizatia de carantina sa fie suportata doar 5 zile este necesar sa fie indepinite cumulative urmatoarele conditii:
 
1. Salariatul sa se fi deplasat in interes personal intr-o zona in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen;
 
2. In zona in care salariatul se deplaseaza in inters personal sa existe epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen la momentul deplasarii (cand pleaca, nu cand se intoarce).
 
In situatia expusa, salariatul a intrat in carantina cu certificat medical anterior intrarii in vigoare a dispozitiilor legale anterior mentionate. 
 
Prin urmare, chiar daca sunt indeplinite cumulativ conditiile de mai sus, consider ca salariatul va beneficia de indemnizatie de carantina integral 14 zile suportat din FNUASS intrucat dreptul acestuia la concediu medical s-a nascut anterior intrarii in vigoare a OUG 74/2021. Concediul medical acordat incepand cu data de 01 august 2021 este acordat in continuarea unui concediu medical acordat antrerior intrarii in vigoare a OUG 74/2021. 

Calcul indemnizatie concediu medical carantina

 
Conform art. 33 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
 
Astfel, in cazul concediului medical acordat in continuare veti pastra baza de calcul al concediului medical initial. 
 
Baza de calcul al concediului medical initial o reprezinta media veniturilor lunare realizate in perioada ianuarie – iunie 2021. 
 
Conform art. 20 alin. (2) din Legea 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, concediul si indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
 
Astfel, salariatul nu are dreptul la concediu medical pentru nicio zi de carantina daca activitatea acestuia poate fi prestata de la domiciliu.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu de carantinaangajat asigurat concediu carantinabaza calcul concediu indemnizatie

Data aparitiei: 20 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical carantina acordat in continuare de la 1 august 2021. Decontare si plata Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]