Potrivit Institutului National de Statistica, crestereasalariala din ultimii 5 ani nu a depasit cresterea productivitatii muncii. Asadar, am fost inca o data mintiti de catre reprezentantii Executivului si cei ai B.N.R. care sustineau ca majorarile salariale vor „arunca inflatia in aer”.
Datele furnizate de catre Comisia Nationala de Prognoza si Statistica cu privire la evolutia sistemului public de pensii s-au confirmat mai devreme decat ar fi dorit oficialii romani, iar cresterea hazardata a pensiilor a dus la cresterea inflatiei si la o adevarata vanatoare de surse de venit pentru bugetul asigurarilor sociale. Stiti povestea aprobarii si anularii Ordinului ministrului muncii, egalitatii de sanse si familiei nr. 92/2008... Avem si acum un Ordin aprobat de ministru, nr. 122, nepublicat in Monitorul Oficial.
Potrivit actelor normative in vigoare si statisticilor, avem urmatoarele salarii:
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata: 500 lei lunar pentru un program complet de lucru de 170 ore in medie pe luna in anul 2008, reprezentand 2,941 lei/ora.
Grila de salarizare prevazuta la art. 40 alin. (1) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 se raporteaza salariul minim brut pe tara garantat in plata in valoare de 500 lei. I.T.M. Brasov a prezentat, prin intermediul unui comunicat, cateva exemple de calcul al salariului minim. Va prezentam mai jos aceste exemple.
Coeficientii minimi de ierarhizare, pe categorii de salariati sunt:
1. muncitori:
- necalificati = 1 (salariu minim 500 de lei) – grupa 9 din C.O.R. (codul incepe cu 9) – muncitori necalificati si ucenici
- calificati = 1,2 (salariu minim 600 de lei) – grupele 5,6,7,8 din C.O.R. (ex.: lucratori servicii si comert, lucratori din agricultura, silvicultura si pescuit)
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
2. personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
- liceala = 1,2 (salariu minim 600 de lei) – grupa 4 din C.O.R. (ex.: functionari administrativi, de birou, contabilitate, secretari, op. calc., casieri etc)
- postliceala = 1,25 (salariu minim 625 de lei) – grupa 4 din C.O.R. daca are studii postliceale (ex.: postliceal de contabilitate primara)
3. personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
- scoala de maistri = 1,3 (salariu minim 650 de lei) – grupa 3 din C.O.R. (ex.: tehnicieni, maistri si asimilati)
- studii superioare de scurta durata = 1,5 (salariu minim 750 de lei) – grupele 1 si 2 din C.O. .R (colegiu, subingineri)
4. personal incadrat pentru functii pentru care conditia de pregatire este cea de:
- studii superioare = 2 (salariu minim 1.000 de lei) – grupele 1 si 2 din C.O.R. (ex.: ingineri, econom., juristi, profesori etc.)
Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 este de 1.550 lei.