MIPE: peste 50.000 de tineri si 56.000 de angajati vor fi sprijiniti sa se adapteze la nevoile reale de pe piata muncii

Programul Educatie si Ocupare si prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 - 2027MIPE educatie programe
MIPE: peste 50.000 de tineri si 56.000 de angajati vor fi sprijiniti sa se adapteze la nevoile reale de pe piata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam peste 50.000 de tineri si 56.000 de angajati vor fi sprijiniti sa se adapteze la nevoile reale de pe piata muncii, cu ajutorul fondurilor europene puse la dispozitie prin Programul Educatie si Ocupare si prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 - 2027.
 
Anuntul a fost facut de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), care a lansat in consultare publica ghiduri ale solicitantului pentru patru apeluri de proiecte ce vor fi finantate prin aceste programe, conform Agerpres:
 
"2023 este un an intens in domeniul fondurilor europene, pentru ca ne-am propus sa lansam 490 de apeluri de proiecte prin Politica de Coeziune si alte 44 prin PNRR. Primele ghiduri ale solicitantului pentru perioada 2021 - 2027, pentru proiecte finantate prin Programul Tranzitie Justa, au fost lansate in dezbatere publica in cursul saptamanii trecute, iar acum avem alte patru care pregatesc accesul la finantare in domenii precum ocuparea, educatia, dezvoltarea locala. Sunt interventii cu un profund impact social care creeaza oportunitati pentru tineri sa dobandeasca o educatie si o calificare in acord cu cerintele angajatorilor, permit adultilor sa se adapteze, prin formare continua, schimbarilor de pe piata muncii in contextul evolutiilor tehnologice rapide si al digitalizarii. Stagiile de practica sunt importante pentru ca ofera ocazia studentilor si elevilor sa aplice cunostintele teoretice intr-un mediu de lucru real. Ele ajuta la dezvoltarea abilitatilor practice, precum comunicarea si colaborarea intr-un mediu de lucru, cat si la imbunatatirea abilitatilor specifice necesare pentru industria sau domeniul de activitate. Prin intermediul stagiilor de practica, studentii si tinerii profesionisti pot face legaturi cu potentiali angajatori, isi pot construi un portofoliu de proiecte si pot intelege mai clar asteptarile si cerintele din industria lor de interes. Sunt bani pe care ii investim in oameni, in abilitatile sau in bunastarea lor, si care ne ajuta sa le oferim oportunitati de dezvoltare aici, in tara", conform ministrului Investitiilor si Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
 
Cele trei apeluri lansate prin Programul Educatie si Ocupare au o valoare totala de 283 de milioane de euro.
 
Apelul "Adaptarea serviciilor educationale adresate elevilor si personalului didactic din invatamantul profesional si tehnic - Stagii de practica pentru elevi" dispune de un buget total de 102,37 milioane de euro pentru sprijinirea a 40.000 de elevi din invatamantul profesional, tehnic si dual pentru a participa la programe de pregatire practica.
 
"Vor fi finantate proiecte cu o valoarea minima eligibila a unui este de 201.000 euro atat pentru regiunile mai putin dezvoltate cat si pentru regiunea Bucuresti Ilfov, valoarea maxima eligibila a unui proiect fiind de 500.000 euro. Beneficiari eligibili sunt unitati scolare din invatamantul profesional si tehnic, precum si inspectoratele scolare, iar printre activitatile eligibile se numara derulare stagiilor de practica pentru elevi si implementarea programelor de dezvoltare a competentelor antreprenoriale ale elevilor, inclusiv competente antreprenoriale verzi", se mentioneaza in comunicat.
 
Prin apelul "Promovarea dezvoltarii programelor de studii tertiare de inalta calitate, flexibile si corelate cu cerintele pietei muncii - Stagii studenti", cu un buget total de 68,96 milioane de euro vor fi sprijiniti 9.453 studenti pentru a participa la programe de pregatire practica. Obiectivul vizat prin finantarea acestui tip de proiecte este cresterea ratei de participare a studentilor la programele de invatare la locul de munca (ex. stagii de practica, internship-uri) prin intermediul parteneriatelor nou infiintate/dezvoltate care sa faciliteze insertia pe piata muncii a absolventilor de studii universitare tertiare. Beneficiarii eligibili in cadrul acestui apel sunt institutiile de invatamant superior acreditate, angajatori publici sau privati, alte entitati relevante.
 
Valoarea minima eligibila a unui proiect este de 201.000 euro, iar valoarea maxima este de 1.400.000 euro.
 
"Activitatile eligibile includ implementarea de programe de dezvoltare a competentelor antreprenoriale, inclusiv pentru adaptarea competentelor si calificarilor legate de mediu, clima, energie, economia circulara si bioeconomie si pentru dobandirea competentelor cerute de sectoarele legate de tranzitia climatica; sprijinirea unor parteneriate sustenabile cu potentiali angajatori, care sa faciliteze insertia socio-profesionala a viitorilor absolventi, prin stagii de practica de specialitate, programe de internship etc.; (inclusiv prin finantarea mobilitatilor), sprijinirea studentilor in vederea integrarii pe piata muncii, inclusiv prin formarea de competente socio-emotionale; sustinerea angajabilitatii absolventilor de invatamant tertiar prin realizarea de analize in vederea identificarii unor nevoi orizontale de dezvoltare a ofertei educationale".
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Programul Educatie si Ocupare si prin Programul Incluziune si Demnitate Sociala 2021 - 2027MIPE educatie programe

Data aparitiei: 05 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MIPE: peste 50.000 de tineri si 56.000 de angajati vor fi sprijiniti sa se adapteze la nevoile reale de pe piata muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


    Descarca GRATUIT
    “Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
    Rentrop ∧ Straton

     

     

    Atentie la Controalele ITM!

    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
    Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     



     
    Atentie la Controalele ITM!
    Descarcati gratuit Raportul Special

    "Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]