Pentru a implementa cu succes un program de internship dupa principiul castig-castig, va propunem sa tineti cont de urmatoarele elemente:
• Propuneti activitati provocatoare si productive
De obicei, studentii si/sau tinerii absolventi sunt inteligenti si foarte motivati; ei isi realizeaza cu multa constinciozitate munca si de multe ori fac mult mai mult decat le cere angajatorul. Sunt dornici sa invete din experienta unei activitati reale si sa lucreze alaturi de profesionisti in domeniul pentru care se pregatesc.
Exemplu
O abordare proactiva care va imbunatati reputatia companiei in oferirea de programe de internship este de a lucra direct cu o universitate si de a stabili impreuna continutul programului de internship.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In acest fel, studentii vor putea participa la program in paralel cu procesul de invatare, ceea ce va creste numarul celor care doresc sa se inscrie. Accesul la studentii cei mai bine pregatiti este in acest fel asigurat!
• Precizati o durata rezonabila pentru perioada de internship
Durata programului trebuie sa fie suficient de flexibila pentru a permite armonizarea intre nevoile studentilor si ale angajatorului.
Programul nu trebuie sa fie prea scurt, in asa fel incat internul sa aiba timp suficient pentru orientare/acomodare, pentru a putea fi capabil sa munceasca la capacitatea maxima.
In acelasi timp, durata internship-ului va trebui sa tina cont si de nevoile si posibilitatile reale ale companiei: internii nu trebuie sa ii incurce pe angajatii dvs. si nici sa ramana in companie mai mult decat este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite in programul de internship.
In stabilirea perioadei de internship va trebui sa tineti cont si de faptul ca majoritatea studentilor sunt disponibili doar pe durata unui semestru sau pe durata vacantei de vara.
• Stabiliti ce suport trebuie sa acorde compania internilor – desemnati un mentor/supervizor.
Mentorul
Cel mai bun mentor este un angajat care manifesta interesul de a ii invata pe altii, care cunoaste si intelege obiectivele generale, politicile si procedurile companiei si ii poate invata pe interni cum sa presteze o activitate de calitate.
Este de dorit ca mentorul si viitori interni sa se cunoasca cu cel putin 2-3 saptamani inainte de inceperea programului. Cunoasterea se poate face printr-un schimb de e-mailuri, dar este de preferat sa se intalneasca direct.
Inainte de inceperea programului de internship mentorul/supervizorul trebuie sa ii ajute pe candidatii la programul de internship in clarificarea si stabilirea obiectivelor personale si a cel putin 3 obiective de invatare pe perioada programului.
Este foarte important ca aplicantii sa aiba cat mai clar definite obiectivele personale si sa stie ce anume doresc ei sa obtina ca urmare a activitatii de interni.
In acest fel se pot alege candidatii potriviti cu specificul si obiectivele companiei si se evita esecul programului de internship
• Decideti daca internii vor munci doar intr-un singur departament sau in mai multe departamente
Training
• Determinati tipul de orientare profesionala si training de care vor avea nevoie internii
Mediul de lucru
• Puneti la dispozitia internilor un mediu de lucru sigur. Oferiti-le echipamente, consumabile si un spatiu adecvat pentru a-si indeplini obligatiile.
Fisa postului
• Cand va decideti sa apelati la interni elaborati o fisa a postului pe care doriti sa il ocupe internul respectiv, care sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
- O scurta descriere a companiei si datele de contact, eventual adresa de website
- Denumirea postului
- Competentele si calificarile necesare
- Activitatile si responsabilitatile postului
- Plata oferita, iar daca nu se ofera nicio plata precizati acest lucru
- Numarul de ore de lucru
- Locul unde se va desfasura activitatea (orasul, sediul companiei etc.)
- Data de inceput si data de terminare a perioadei de internship
- Instructiunile de aplicare pentru pozitia respectiva si termenul pana la care se primesc aplicatiile.
• Stabiliti o modalitate echitabila de evaluare a activitatii internilor
Feedback
Un program de internship reprezinta o experienta de invatare reala doar daca se ofera internilor un feedback constructiv.
O evaluare efectiva se va baza pe obiectivele de invatare care au fost stabilite pentru interni de la inceputul programului. Supervizorul/mentorul va trebui sa aloce timp pentru a evalua atat punctele forte, cat si punctele slabe ale internului. In cazul in care un intern nu a putut sa isi atinga targetul va trebui sa i se ofere si sugestii de imbunatatire a activitatii sale viitoare.
Evaluarea internship-ului
Evaluarea poate avea loc in cel putin doua etape:
1. La jumatatea perioadei de internship – se face o trecere in revista a activitatilor desfasurate de interni impreuna cu mentorul/supervizorul si se discuta progresele realizate, dificultatile intampinate, ideile care pot aparea etc.
Este de preferat ca aceasta evaluare sa aiba loc prin intalniri directe si, doar daca nu este posibil, se poate apela la schimburi de mesaje pe e-mail.
Rezultatele acestei evaluari se vor comunica coordonatorului programului de internship.
2. La sfarsitul perioadei de internship – se organizeaza o intalnire finala, cu participarea internilor, mentorului/supervizorului si coordonatorului programului de internship.
Cu aceasta ocazie puteti solicita internilor sa faca o prezentare a activitatii lor pe perioada de internship referindu-se atat la obiectivele personale, cat si la obiectivele de invatare pe care si le-au stabilit la inceputul programului.
De asemenea, este recomandabil ca mentorul/supervizorul si coordonatorul programului sa ofere feedback-ul lor constructiv referitor la activitatea internilor.
Atat internii, cat si mentorul si coordonatorul pot pune intrebari si oferi raspunsuri referitoare la perioada de internship. Toate acestea se pot constitui intr-o baza de date ce va ajuta compania in imbunatatirea programelor viitoare de internship.
Un bun mentor/supervizor nu se limiteaza doar sa ii invete pe interni, el sprijina compania in a vedea daca internii respectivi pot deveni viitori angajati cu norma intreaga.