Cheia implementarii unui program de internship de succes

program de internshipfisa postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daca nu va puteti permite sa va platiti internii nu trebuie sa intrati in panica. Studentii si multi tineri absolventi din ziua de astazi sunt foarte dispusi sa munceasca gratis doar pentru a castiga experienta in vederea angajarii ulterioare pe postul pe care il viseaza.

Pentru a implementa cu succes un program de internship dupa principiul castig-castig, va propunem sa tineti cont de urmatoarele elemente:

• Propuneti activitati provocatoare si productive

De obicei, studentii si/sau tinerii absolventi sunt inteligenti si foarte motivati; ei isi realizeaza cu multa constinciozitate munca si de multe ori fac mult mai mult decat le cere angajatorul. Sunt dornici sa invete din experienta unei activitati reale si sa lucreze alaturi de profesionisti in domeniul pentru care se pregatesc.

Exemplu
O abordare proactiva care va imbunatati reputatia companiei in oferirea de programe de internship este de a lucra direct cu o universitate si de a stabili impreuna continutul programului de internship.

In acest fel, studentii vor putea participa la program in paralel cu procesul de invatare, ceea ce va creste numarul celor care doresc sa se inscrie. Accesul la studentii cei mai bine pregatiti este in acest fel asigurat!

• Precizati o durata rezonabila pentru perioada de internship

Durata programului trebuie sa fie suficient de flexibila pentru a permite armonizarea intre nevoile studentilor si ale angajatorului.
Programul nu trebuie sa fie prea scurt, in asa fel incat internul sa aiba timp suficient pentru orientare/acomodare, pentru a putea fi capabil sa munceasca la capacitatea maxima.

In acelasi timp, durata internship-ului va trebui sa tina cont si de nevoile si posibilitatile reale ale companiei: internii nu trebuie sa ii incurce pe angajatii dvs. si nici sa ramana in companie mai mult decat este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite in programul de internship.

In stabilirea perioadei de internship va trebui sa tineti cont si de faptul ca majoritatea studentilor sunt disponibili doar pe durata unui semestru sau pe durata vacantei de vara.

• Stabiliti ce suport trebuie sa acorde compania internilor – desemnati un mentor/supervizor.

Mentorul
Cel mai bun mentor este un angajat care manifesta interesul de a ii invata pe altii, care cunoaste si intelege obiectivele generale, politicile si procedurile companiei si ii poate invata pe interni cum sa presteze o activitate de calitate.

Este de dorit ca mentorul si viitori interni sa se cunoasca cu cel putin 2-3 saptamani inainte de inceperea programului. Cunoasterea se poate face printr-un schimb de e-mailuri, dar este de preferat sa se intalneasca direct.

Inainte de inceperea programului de internship mentorul/supervizorul trebuie sa ii ajute pe candidatii la programul de internship in clarificarea si stabilirea obiectivelor personale si a cel putin 3 obiective de invatare pe perioada programului.

Este foarte important ca aplicantii sa aiba cat mai clar definite obiectivele personale si sa stie ce anume doresc ei sa obtina ca urmare a activitatii de interni.
In acest fel se pot alege candidatii potriviti cu specificul si obiectivele companiei si se evita esecul programului de internship

• Decideti daca internii vor munci doar intr-un singur departament sau in mai multe departamente

Training
• Determinati tipul de orientare profesionala si training de care vor avea nevoie internii

Mediul de lucru
• Puneti la dispozitia internilor un mediu de lucru sigur. Oferiti-le echipamente, consumabile si un spatiu adecvat pentru a-si indeplini obligatiile.

Fisa postului
• Cand va decideti sa apelati la interni elaborati o fisa a postului pe care doriti sa il ocupe internul respectiv, care sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:

- O scurta descriere a companiei si datele de contact, eventual adresa de website
- Denumirea postului
- Competentele si calificarile necesare
- Activitatile si responsabilitatile postului
- Plata oferita, iar daca nu se ofera nicio plata precizati acest lucru
- Numarul de ore de lucru
- Locul unde se va desfasura activitatea (orasul, sediul companiei etc.)
- Data de inceput si data de terminare a perioadei de internship
- Instructiunile de aplicare pentru pozitia respectiva si termenul pana la care se primesc aplicatiile.
 
• Stabiliti o modalitate echitabila de evaluare a activitatii internilor

Feedback
Un program de internship reprezinta o experienta de invatare reala doar daca se ofera internilor un feedback constructiv.

O evaluare efectiva se va baza pe obiectivele de invatare care au fost stabilite pentru interni de la inceputul programului. Supervizorul/mentorul va trebui sa aloce timp pentru a evalua atat punctele forte, cat si punctele slabe ale internului. In cazul in care un intern nu a putut sa isi atinga targetul va trebui sa i se ofere si sugestii de imbunatatire a activitatii sale viitoare.

Evaluarea internship-ului

Evaluarea poate avea loc in cel putin doua etape:

1. La jumatatea perioadei de internship – se face o trecere in revista a activitatilor desfasurate de interni impreuna cu mentorul/supervizorul si se discuta progresele realizate, dificultatile intampinate, ideile care pot aparea etc.

Este de preferat ca aceasta evaluare sa aiba loc prin intalniri directe si, doar daca nu este posibil, se poate apela la schimburi de mesaje pe e-mail.
Rezultatele acestei evaluari se vor comunica coordonatorului programului de internship.

2. La sfarsitul perioadei de internship – se organizeaza o intalnire finala, cu participarea internilor, mentorului/supervizorului si coordonatorului programului de internship.

Cu aceasta ocazie puteti solicita internilor sa faca o prezentare a activitatii lor pe perioada de internship referindu-se atat la obiectivele personale, cat si la obiectivele de invatare pe care si    le-au stabilit la inceputul programului.

De asemenea, este recomandabil ca mentorul/supervizorul si coordonatorul programului sa ofere feedback-ul lor constructiv referitor la activitatea internilor.

Atat internii, cat si mentorul si coordonatorul pot pune intrebari si oferi raspunsuri referitoare la perioada de internship. Toate acestea se pot constitui intr-o baza de date ce va ajuta compania in imbunatatirea programelor viitoare de internship.

Un bun mentor/supervizor nu se limiteaza doar sa ii invete pe interni, el sprijina compania in a vedea daca internii respectivi pot deveni viitori angajati cu norma intreaga.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de internshipfisa postului

Data aparitiei: 30 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cheia implementarii unui program de internship de succes Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]