Potrivit proiectului, tinerii in varsta de cel putin 16 ani vor putea participa la programe de internship platite la firme private sau institutii publice, pe perioade de cel mult sase luni.
Este demn de mentionat ca internii vor avea la dreptul la o indemnizatie lunara, care va trebui sa fie cel putin jumatate din valoarea salariului minim brut pe economie, avand in vedere timpul lucrat.
Pe parcursul unui an calendaristic, in functie de numarul de salariati angajati cu contracte de munca, organizatia gazda poate incheia, in mod simultan, contracte de internship pentru un numar de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numarul total de angajati.
"Ce contributii sociale datoreaza un intern angajat in baza unui contract de internship, sau daca se datoreaza contributii si de catre cine, pentru acest tip de contract?"
40 Modele de Regulament Intern
250 Modele Fise de Post
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit art. 2 lit.k) din Legea 176/2018 privind internshipul, indemnizatia pentru internship reprezinta suma de bani lunara la care are dreptul internul, ca urmare a participarii acestuia la programul de internship, supusa prevederilor art. 61 lit. b)si art. 76 alin. (2) lit. s)din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
ATENTIE!
Astfel, Legea 176/2018 se refera doar la impozitul pe venit. Insa, asa cum rezulta din prevederea legala citata, indemnizatia pentru internship este considerat venit din salarii intrucat se precizeaza ca este supusa prevederilor art, 61 lit. b) din Codul fiscal.
De aceea, apreciem ca prudent este sa se retina si contributiile sociale aferente venturilor salariale pana la o clarificare a acestei situatii.
Sursa: PortalCodulMuncii