Va informam ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a lansat in transparenta decizionala un Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Art. I - Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 1 din 03 ianuarie 2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(…)
38. La articolul 78, alineatele (1) si (1^1) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
,, (1) Persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale.
(1^1) Pentru integrarea persoanelor cu handicap in munca, angajatorii asigura accesul acestora la ocuparea unui loc de munca.’’
39. La articolul 78, dupa alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alin. (1^3), cu urmatorul cuprins:
”(1^3) Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice de drept public sau privat care opteaza pentru organizarea unor programe de internship promoveaza programele de internship intr-un mod accesibil persoanelor cu handicap, precum si prin informarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati. In acest sens, cu respectarea prevederilor Legii nr. 176/2018 privind internshipul, cu modificarile ulterioare, organizatiile-gazda creeaza conditiile si faciliteaza accesul la programele de internship pentru persoanele cu dizabilitati.”
40. La articolul 78, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1) cu urmatorul cuprins:
”(2^1)La stabilirea procentului prevazut la alineatul (2) nu se iau in calcul asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav angajati in conditiile legii.”
41. La articolul 78, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1) cu urmatorul cuprins:
” (3^1) Prin exceptie de la prevederile art. 78 alin. (3) lit. b), angajatorii pot sa achizitioneze pe baza de parteneriat produse si/sau servicii de la unitatile protejate autorizate asimilate.
43. La articolul 79, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3) cu urmatorul cuprins:
,,(3) Locul de munca protejat nu poate fi supus reorganizarii.’’
50. La articolul 83, la alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
,,f) posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, cu mentinerea veniturilor salariale, la recomandarea comisiei de evaluare de reducere a timpului zilnic de munca cu cel mult 4 ore pentru grad de handicap grav si cel mult 2 ore pentru grad de handicap accentuat, consemnata in programul individual de reabilitare si integrare sociala.
51. La articolul 83, dupa alineatul (2) se introduce un alineat nou, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
,,(3) Finantarea dreptului prevazut la alin.(1) lit. f) se suporta astfel:
a) numarul de ore recomandat de comisia de evaluare pentru prestarea muncii, din fondul de salarii al angajatorului;
b) numarul de ore rezultat ca diferenta dintre programul normal de lucru de 8 ore si numarul de ore recomandat de comisia de evaluare pentru prestarea muncii, de la bugetul de stat din sumele colectate in conditiile art. 78 alin. (3).‘’
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<