Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, a declarat recent ca majoritatea fermelor din Germania prezinta conditii civilizate de munca, desi mai exista si unele lucruri care pot fi corectate si imbunatatite.
"Am avut discutii atat cu romani care muncesc sezonier in Germania cat si cu angajatorii lor, cu asociatiile de fermieri care sunt foarte active pentru stabilirea unui standard de munca optim la nivelul tuturor angajatilor, dar si cu ministrii Agriculturii si Muncii. Toate aceste intalniri mi-au aratat ca in cea mai mare parte, in fermele din Germania sunt conditii civilizate de munca, dar sigur ca sunt si o serie de lucruri care trebuie sa fie corectate si imbunatatite. Dincolo de conditiile de munca am cerut im mod expres ca romanilor sa le fie asigurat un minim de protectie medicala in aceasta perioada de pandemie. Si nu in ultimul rand, am avut discutii aplicate solicitand, si cred ca ati vazut declaratiile ministrului Muncii de astazi, ale domnului ministru Heil (ministrul federal al Muncii si Afacerilor Sociale, Hubertus Heil - n.r.) care au aratat efectele imediate ale discutiilor pe care l-am avut atat in privinta intensificarii controalelor in ferme si in general in activitatile in care lucreaza muncitori sezonieri, inclusiv in domeniul industriei carnii", a afirmat Violeta Alexandru, la Realitatea Plus, citata de Agerpres.
Ministrul a precizat, totodata, ca au fost deja luate unele masuri pentru cei din industria de producere si prelucrare carne astfel ca de la 1 ianuarie se elimina posibilitatea de a lucra prin subcontractori. In plus, se va asigura un sistem electronic de evidenta orelor de munca astfel incat sa se elimine orice neintelegere pe acest subiect, iar angajatorii vor fi obligati sa mentioneze si sa informeze autoritatile cu privire la conditiile de asigurare a transportului si a cazarii, respectiv a conditiilor de munca, arata sursa citata.
"Am vazut si romani care mi-au spus ca si-au primit salariile la timp. Ca nu a existat nicio situatie in care sa intampine o problema si sa nu fie ascultati de angajatori", a adaugat Violeta Alexandru.
In acest context, Inspectia Muncii din Romania a anuntat saptamana aceasta ca, impreuna cu institutiile germane omoloage, va continua sa faca verificari in teren, atat in Romania, la firmele de plasare de forta de munca, cat si in Germania, cu scopul de a preveni situatii precum cea semnalata de lucratorii sezonieri din ferma din Bornheim.
Potrivit Agerpres, inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Uca, a fost, in perioada 18 - 20 mai 2020, in vizita de lucru in Germania, alaturi de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, pentru a verifica conditiile de munca ale cetatenilor romani care muncesc ca lucratori sezonieri in agricultura.
"Inspectia Muncii din Romania va continua, prin campanii de constientizare si control, sa ii informeze si sa ii sprijine pe lucratorii romani, inainte de plecarea acestora din tara, cu privire la contractele de munca pe care urmeaza sa le semneze, in special in ceea ce priveste prevederile obligatorii ale unui contract de munca in strainatate. In acest sens, reamintesc ca Inspectia Muncii a infiintat o linie telefonica Tel Verde: 021.371.88.33, Suport pentru cetatenii care vor sa munceasca in strainatate, si a alocat alte doua linii telefonice directe (021.302.70.52/ 021.302.70.53). Recomand tuturor cetatenilor romani care sunt in cautarea unui loc de munca in strainatate sa apeleze aceste numere de telefon pentru a fi indrumati de inspectori de munca de specialitate", a declarat, joi, inspectorul general de stat, Mihai Nicolae Uca, intr-un comunicat transmis Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<