Propunerea de regulament are ca scop:
- imbunatatirea accesului la informatie al persoanelor si angajatorilor cu privire la drepturile si obligatiile lor in domeniile mobilitatii fortei de munca si coordonarii securitatii sociale, precum si accesul la servicii relevante;
- consolidarea cooperarii dintre autoritati in ceea ce priveste aplicarea transfrontaliera a dreptului relevant al UE, inclusiv facilitarea controalelor comune;
- medierea in cazul aparitiei unor dispute intre autoritatile nationale sau probleme transfrontaliere.
In acest fel va creste eficacitatea structurilor si instrumentelor existente ale UE in domeniul mobilitatii fortei de munca transfrontaliere si coordonarii securitatii sociale, pentru ca acestea vor beneficia, odata cu infiintarea ELA, si de sprijin operational si tehnic.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Vor fi sprijiniti lucratorii care desfasoara activitati independente pe teritoriul UE
Noua structura europeana va veni in sprijinul lucratorilor si celor care desfasoara activitati independente pe teritoriul UE, dar si al altor cetateni ai Uniunii sau extracomunitari, care au domiciliul legal in UE si se afla intr-o situatie transfrontaliera problematica, practic in sprijinul tuturor persoanelor care se supun regulilor Uniunii Europene in domeniul mobilitatii fortei de munca transfrontaliere si coordonarii securitatii sociale.
”Finalizarea negocierilor cu Parlamentul European pe Regulamentul privind viitoarea Autoritate Europeana a Muncii (ELA) reprezinta un obiectiv important. La nivel european, se simte nevoia unui organism de implementare care sa aduca o valoare adaugata in ceea ce priveste consolidarea si extinderea procedurilor si a forurilor actuale pentru abordarea diferentelor in ceea ce priveste coordonarea securitatii sociale si mobilitatea fortei de munca. Consideram ca structura si pozitia ierarhica a ELA vor asigura fundamentul ca normele UE privind mobilitatea lucratorilor sunt aplicate in mod echitabil, simplu si eficace”, a declarat ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai.
Propunerea de regulament pentru constituirea Autoritatii Europene a Muncii a fost publicata de Comisia Europeana in 13 martie 2018.
Pensia suplimentara pentru lucratorii mobili a fost reglementata de Guvern
Guvernul a aprobat proiectul de Lege care stabileste cadrul general de principii in vederea cresterii mobilitatii lucratorilor intre statele membre, prin imbunatatirea dobandirii si pastrarii drepturilor lor de pensie suplimentara.
Acest cadru general se aplica numai in cazul pensiilor suplimentare, atunci cand dreptul la pensie exista in baza unui raport de munca si este legat de implinirea varstei de pensionare sau a altor cerinte, conform prevederilor legislatiei nationale...citeste continuarea despre pensii aici >>>
Sursa: Guvernul Romaniei