Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a continuat marti seria consultarilor pentru corectarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice cu reprezentantii Federatiei Sindicatelor Apa-Canal Romania, precum si cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie si ai personalului TESA din sanatate.
In cadrul discutiilor cu Federatia Sindicatelor Apa-Canal Romania a reiesit ca cei aproximativ 45.000 de angajati din domeniu au dificultati legate de insuficienta reglementare a acestui domeniu in sfera serviciilor publice, nivelul salarizarii, conditiile de munca.
”Impreuna cu reprezentantii sindicali, am stabilit sa realizam o evaluare a nivelului de
salarizare al personalului din domeniu, astfel incat sa identificam modalitati de motivare a angajatilor. Am mai stabilit, de asemenea, sa discutam concluziile evaluarilor noastre si cu Ministerul Economiei pentru a gasi impreuna solutiile potrivite pentru problemele semnalate astazi. Obiectivul nostru este acela de a avea servicii publice de calitate, or acest lucru implica si o politica salariala adecvata, dar si capacitatea societatilor cu venituri exclusiv private de a-si eficientiza activitatea si de a-si sustine personalul”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
In ceea ce priveste personal auxiliar din justitie, principalele subiecte abordate au fost salarizarea si pensiile de serviciu.
Pentru elaborarea unei legi a salarizarii echitabile si unitare, care sa includa si o perspectiva adecvata asupra sporurilor in fiecare domeniu de activitate, au fost demarate deja consultari cu ministerele de linie, printre care si Ministerul Justitiei.
”Am stabilit, impreuna cu reprezentantii sindicali, ca problemele semnalate in domeniul salarizarii grefierilor sa fie incluse in punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justitiei. Cu aceasta ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizarii din sistemul public:
- salariile de baza sa fie raportate la nivelul de 2.300 de lei;
- reconfigurarea grilei de salarizare, astfel incat salariile sa fie motivante si in conditiile regandirii sistemului de sporuri;
- pastrarea sporurilor justificate si plafonarea lor la 20% din salariul de baza”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale.
In ceea ce priveste pensiile de serviciu, ministrul Raluca Turcan a adresat reprezentantilor sindicali invitatia de a formula propuneri care sa dea prioritate criteriului contributivitatii in stabilirea nivelului acestor pensii.
”Obiectivul nostru principal in domeniul pensiilor este sa aducem echitate in sistemul public, or acest lucru presupune, evident, sa intervenim si asupra pensiilor de serviciu”, a concluzionat demnitarul.
Discutiile cu personalul TESA din sanatate s-au axat pe discrepantele aparute odata cu aplicarea Legii 153/2017.
”Cand vorbim despre inechitatile din sistemul public de salarizare, un exemplu graitor este cel al personalului tehnic-administrativ din sanatate, care include aproximativ 23.000 de salariati. Am discutat astazi, cu reprezentantii sindicali din Uniunea TESA din sanatate, despre discrepantele salariale dintre aceasta categorie de angajati si celelalte categorii de personal din sanatate. Le-am reconfirmat faptul ca sustin includerea personalului TESA din domeniul medical in grila de salarizare a familiei ocupationale in care activeaza – ceea ce nu se intampla in momentul de fata – pentru a permite astfel recuperarea decalajelor atat in ceea ce priveste salariile de baza, cat si asezarea sporurilor.
Propunerile sindicatelor in ceea ce priveste reconfigurarea grilei de salarizare din sanatate vor fi incluse in varianta formulata de ministerul de resort, asa cum am procedat si in cazul celorlalte categorii profesionale. Noua lege a salarizarii din sistemul public va reuni asadar propunerile Ministerului Muncii, pe cele ale ministerelor de linie si ale sindicatelor, carora li se va alatura expertiza internationala, cu indicatori de performanta obiectivi”, a transmis ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Sursa: Ministerul Muncii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<