Modificarea Legii salarizarii. Discutii la Ministerul Muncii cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie si sanatate

pensii de serviciulegea salarizariimodificare legea salarizarii
Modificarea Legii salarizarii. Discutii la Ministerul Muncii cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie si sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a continuat marti  seria consultarilor pentru corectarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice cu reprezentantii Federatiei Sindicatelor Apa-Canal Romania, precum si cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie si ai personalului TESA din sanatate.
 
In cadrul discutiilor cu Federatia Sindicatelor Apa-Canal Romania a reiesit ca cei aproximativ 45.000 de angajati din domeniu au dificultati legate de insuficienta reglementare a acestui domeniu in sfera serviciilor publice, nivelul salarizarii, conditiile de munca.
 
”Impreuna cu reprezentantii sindicali, am stabilit sa realizam o evaluare a nivelului de salarizare al personalului din domeniu, astfel incat sa identificam modalitati de motivare a angajatilor. Am mai stabilit, de asemenea, sa discutam concluziile evaluarilor noastre si cu Ministerul Economiei pentru a gasi impreuna solutiile potrivite pentru problemele semnalate astazi. Obiectivul nostru este acela de a avea servicii publice de calitate, or acest lucru implica si o politica salariala adecvata, dar si capacitatea societatilor cu venituri exclusiv private de a-si eficientiza activitatea si de a-si sustine personalul”, a declarat ministrul Raluca Turcan.
 
In ceea ce priveste personal auxiliar din justitie, principalele subiecte abordate au fost salarizarea si pensiile de serviciu.
 
Pentru elaborarea unei legi a salarizarii echitabile si unitare, care sa includa si o perspectiva adecvata asupra sporurilor in fiecare domeniu de activitate, au fost demarate deja consultari cu ministerele de linie, printre care si Ministerul Justitiei.
 
”Am stabilit, impreuna cu reprezentantii sindicali, ca problemele semnalate in domeniul salarizarii grefierilor sa fie incluse in punctul de vedere unitar formulat de Ministerul Justitiei. Cu aceasta ocazie, am reiterat principiile care vor sta la baza noii legi a salarizarii din sistemul public:
 
- salariile de baza sa fie raportate la nivelul de 2.300 de lei;
 
- reconfigurarea grilei de salarizare, astfel incat salariile sa fie motivante si in conditiile regandirii sistemului de sporuri;
 
- pastrarea sporurilor justificate si plafonarea lor la 20% din salariul de baza”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale.
 
In ceea ce priveste pensiile de serviciu, ministrul Raluca Turcan a adresat reprezentantilor sindicali invitatia de a formula propuneri care sa dea prioritate criteriului contributivitatii in stabilirea nivelului acestor pensii.
 
”Obiectivul nostru principal in domeniul pensiilor este sa aducem echitate in sistemul public, or acest lucru presupune, evident, sa intervenim si asupra pensiilor de serviciu”, a concluzionat demnitarul.
 
Discutiile cu personalul TESA din sanatate s-au axat pe discrepantele aparute odata cu aplicarea Legii 153/2017.
 
”Cand vorbim despre inechitatile din sistemul public de salarizare, un exemplu graitor este cel al personalului tehnic-administrativ din sanatate, care include aproximativ 23.000 de salariati. Am discutat astazi, cu reprezentantii sindicali din Uniunea TESA din sanatate, despre discrepantele salariale dintre aceasta categorie de angajati si celelalte categorii de personal din sanatate. Le-am reconfirmat faptul ca sustin includerea personalului TESA din domeniul medical in grila de salarizare a familiei ocupationale in care activeaza – ceea ce nu se intampla in momentul de fata – pentru a permite astfel recuperarea decalajelor atat in ceea ce priveste salariile de baza, cat si asezarea sporurilor.

Propunerile sindicatelor in ceea ce priveste reconfigurarea grilei de salarizare din sanatate vor fi incluse in varianta formulata de ministerul de resort, asa cum am procedat si in cazul celorlalte categorii profesionale. Noua lege a salarizarii din sistemul public va reuni asadar propunerile Ministerului Muncii, pe cele ale ministerelor de linie si ale sindicatelor, carora li se va alatura expertiza internationala, cu indicatori de performanta obiectivi”, a transmis ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
 
Sursa: Ministerul Muncii
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii de serviciulegea salarizariimodificare legea salarizarii

Data aparitiei: 17 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea Legii salarizarii. Discutii la Ministerul Muncii cu reprezentantii personalului auxiliar din justitie si sanatate Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]