Ministrul Muncii, Raluca Turcan, si ministrul Justitiei, Stelian Ion, au avut marti o intalnire privind reforma sistemului de pensii speciale din Justitie si recalcularea acestor pensii.
"In interiorul unui grup de lucru vom face proiectii, calcule, vom pune cifrele in analiza, iar la final va rezulta o varianta finala. Cert este ca am gasit deschidere si avem un punct de vedere care pleaca din sistem, astfel incat in momentul in care vom veni cu o noua varianta de sistem de pensii speciale cei care sunt beneficiari sa aiba cunostinta de aceste propuneri si in acelasi timp si toleranta fata de propunerile cu care vom veni. Am agreat impreuna cu ei sa nu discutam public variantele pe care le-am agreat astazi si sa venim la final cu varianta finala, cu propunerea finala, intrucat CSM este o structura colegiala, presupune avansarea unor negocieri si discutii in interiorul CSM", a afirmat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.
Totodata, ministrul Muncii a precizat ca exista un sentiment de ingrijorare in randul sistemelor beneficiare de pensii speciale in ceea ce priveste recalcularea pensiilor.
"De asemenea, existand sa spunem si un sentiment de ingrijorare in randul sistemelor beneficiare de pensii speciale este firesc ca lor sa le fie prezentata varianta finala si nu variante intermediare, intrucat legislatia nu se face la televizor sau in presa, o pregatim aici si comunicam impreuna cu ei. (...) Am agreat astazi un lucru impreuna si cu ministrul Justitiei, si anume in momentul in care vorbim de recalculare a pensiilor, aceasta recalculare se realizeaza asupra tuturor pensiilor, fie ca vorbim de pensiile din sistemul judiciar, fie ca vorbim de celelalte pensii. (...) In rest, detalii legate de ce valoare a veniturilor sau care este perioada de referinta, aspectele acestea tin de discutiile interne", a explicat ministrul, potrivit aceleiasi surse.
In acelasi timp, ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat ca nu este posibil ca pensiile de serviciu sa fie eliminate, dar se doreste sa se ajunga la un nivel "echilibrat, cat mai aproape de salariu".
"Sunt discutii care se deruleaza. Vor fi prezenti la aceste discutii de astazi si reprezentantii sistemului judiciar, presedintele CSM, doamna presedinta a Inaltei Curti si doamna procuror general si vom discuta si astazi, poate si in alta zi despre problema pensiilor, dar nu in ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru ca nu este posibil. Stim foarte bine, au fost incercari de-a lungul timpului, am tras semnale de alarma de-a lungul timpului sa nu se creeze aceasta iluzie in spatiul public si sa nu se hraneasca acest discurs ca aceste pensii pot fi eliminate in totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constitutie si de deciziile Curtii Constitutionale", a declarat Stelian Ion, la Ministerul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Detasare salariati. Declaratia 112Intrebare: Salariatii detasati de la alta societate (societatea Y) si care sunt platiti de angajatorul la care sunt detasati (societatea X) trebuie declarati in D112 de catre angajatorul care ii plateste (societatea X)? Detasarea in cazul acestor salariati trebuie sa apara in D112?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Comunicare CCM si RI catre un fost salariat. Returnare venit necuvenitIntrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<