Sondaj: Exista mai multi someri barbati decat femei. Ce a produs decalajul?

somerisomaj 2020locuri de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Catalin Ghinararu, expertul Romaniei pe langa CEDEFO, a explicat intr-o analiza recenta in ce fel s-a produs o rasturnare de situatie in cazul somajului in randul femeilor si al barbatilor. Astfel, daca pana in anii 2000, existau mai multi someri in randul femeilor, in prezent vorbim de un procent mai mare de someri in randul barbatior. 
 
Rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind de 4,4% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,5% in cazul celor de sex feminin, a transmis joi Institutul National de Statistica, potrivit HotNews.ro.
 
"In anii 2000 s-a intamplat cu adevarat ceva important in economia Romaniei. S-a modificat intr-un mod structural intreaga piata a muncii. Pana atunci, barbatii romani lucrau in siderurgie sau in domeniul mineritului, iar aceste ramuri fie s-au desfiintat fie s-au restructurat, spune Ghinararu. "Prin urmare, foarte multe locuri de munca ce solicitau munca preponderent masculina au disparut ca urmare a restructurarilor industriale. Acele locuri de munca au disparut si nu vor mai aparea de acum incolo.

Pe de alta parte au aparut foarte multe locuri de munca in sectoare destinate populatiei feminine: ma refer la comert, domeniul medical samd. in plus, trebuie sa tinem cont ca numarul somerilor din Romania s-a redus mult in ultimii 20 de ani. Oamenii fie au plecat in strainatate fie au migrat intern si si-au gasit o ocupatie. Cert este ca numeric, somerii sunt relativ putini la noi. Trebuie luat si asta in calcul", ea explicat Catalin Ghinararu pentru sursa amintita. 
 
Totodata, se mentioneaza, in aceeasi analiza HotNews.ro, ca, in opinia unor experti, decalajul depinde de structura economiei si ca "daca piata muncii e mai deschisa serviciilor, acolo unde femeile ajung mai usor, barbatii someri vor fi mai numerosi", iar acolo "unde industria domina, somerii vor fi majoritari in randul femeilor".
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somerisomaj 2020locuri de munca

Data aparitiei: 15 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sondaj: Exista mai multi someri barbati decat femei. Ce a produs decalajul? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cadouri in bani de Paste. Luna acordariiIntrebare: In cazul in care, in luna aprilie 2024, s-a oferit angajatilor o prima de PASTE (mai 2024), va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa se regaseasca aceasta prima, pe statul de plata din luna aprilie 2024 sau pe cel din luna mai 2024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii mediculuiIntrebare: In cazul unei angajate insarcinata care vine cu recomandare de la medicul specialist de reducere a programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, va rugam sa ne transmiteti daca angajata trebuie sa prezinte lunar la angajator concediu medical cod 10 (reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru) sau ce documente sunt necesare pentru a reduce programul de lucru.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]