Catalin Ghinararu, expertul Romaniei pe langa CEDEFO, a explicat intr-o analiza recenta in ce fel s-a produs o rasturnare de situatie in cazul somajului in randul femeilor si al barbatilor. Astfel, daca pana in anii 2000, existau mai multi someri in randul femeilor, in prezent vorbim de un procent mai mare de someri in randul barbatior.
Rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind de 4,4% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,5% in cazul celor de sex feminin, a transmis joi Institutul National de Statistica, potrivit
HotNews.ro.
"In anii 2000 s-a intamplat cu adevarat ceva important in economia Romaniei. S-a modificat intr-un mod structural intreaga piata a muncii. Pana atunci, barbatii romani lucrau in siderurgie sau in domeniul mineritului, iar aceste ramuri fie s-au desfiintat fie s-au restructurat, spune Ghinararu. "Prin urmare, foarte multe locuri de munca ce solicitau munca preponderent masculina au disparut ca urmare a restructurarilor industriale. Acele locuri de munca au disparut si nu vor mai aparea de acum incolo.
Pe de alta parte au aparut foarte multe locuri de munca in sectoare destinate populatiei feminine: ma refer la comert, domeniul medical samd. in plus, trebuie sa tinem cont ca numarul somerilor din Romania s-a redus mult in ultimii 20 de ani. Oamenii fie au plecat in strainatate fie au migrat intern si si-au gasit o ocupatie. Cert este ca numeric, somerii sunt relativ putini la noi. Trebuie luat si asta in calcul", ea explicat Catalin Ghinararu pentru sursa amintita.
Totodata, se mentioneaza, in aceeasi analiza HotNews.ro, ca, in opinia unor experti, decalajul depinde de structura economiei si ca "daca piata muncii e mai deschisa serviciilor, acolo unde femeile ajung mai usor, barbatii someri vor fi mai numerosi", iar acolo "unde industria domina, somerii vor fi majoritari in randul femeilor".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<