Corectarea obligatiilor fiscale datorate. Cine suporta diferenta de contributii?

OMFP 3063/2019cassfacilitati fiscalecorectarea obligatiilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce priveste delegarea in afara tarii, in cazul in care s-au aplicat facilitatile in domeniul constructiilor, vom vedea cum se poate indrepta eroarea. Totodata, stabilim daca suporta diferenta de contributii rezultata dupa indreptarea erorii angajatul prin retinerea din veniturile viitoare sau angajatorul.
 
Raspunsul specialistului:
 
Una dintre conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal pentru acordarea facilitatilor in sectorul constructii este cuprinsa la lit. d) potrivit careia, scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17), iar Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate reprezinta declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiilor de aplicare a scutirii.
 
In acest sens, potrivit Instructiunilor de completare al Declaratiei 112 aprobate prin OMFP 3063/2019, "facilitatile fiscale se acorda si persoanelor fizice detasate pe teritoriul Romaniei, daca entitatea la care sunt detasate desfasoara activitati in domeniul constructiilor, indeplineste conditiile cumulative prevazute la art. 60 pct. 5 din Codul fiscal si daca aceasta efectueaza plata drepturilor salariale pe perioada detasarii. Facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei".
 
Asadar, potrivit OMFP 3063/2019, facilitatile fiscale nu se acorda persoanelor fizice care sunt detasate in afara Romaniei.
 
In situatia in care societatea a aplicat facilitatile pentru situatii cand ele nu erau cuvenite, urmeaza sa indrepte erorile efectuate si sa rectifice Declaratiile 112 depuse, urmand ca diferentele stabilite in raport cu impozitul pe salarii si contributiile sociale sa fie suportate de salariat, in timp ce angajatorului ii revin obligatiile accesorii. Contribuabil ramane persona fizica care datoreaza impozitul pe salarii, CAS si CASS, angajatorul avand obligatia doar sa calculeze, sa retina, sa plateasca si sa declare aceste obligatii fiscale, suportand consecintele pentru nerespectarea intocmai a acestora.
 
 
Raspuns oferit de Dani Cucu, consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru Portal Codul Muncii
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OMFP 3063/2019cassfacilitati fiscalecorectarea obligatiilor

Data aparitiei: 11 Decembrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Corectarea obligatiilor fiscale datorate. Cine suporta diferenta de contributii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]