"Intentionam sa angajam pe perioada nedeterminata un cetatean NON-UE, posesor al unui permis de munca permanent (este casatorit cu o romanca). Ce formalitati trebuie intocmite sau declarate la IGI? Alte formalitati post-angajare mai trebuie intocmite privind raportarea IGI?"
Solutia specialistului:
Conform art. 3 alin. (2) din O.G. nr. 25/2014, nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a strainilor din urmatoarele categorii:
f) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei in calitate de membri de familie ai unui cetatean roman.
Astfel, nu este necesar sa se obtina avizul de angajare daca strainul este casatorit cu un cetatean roman si are permis de sedere. Prin urmare, anterior incheierii contractului individual de munca nu se depun documente la IGI.
Conform art. 34 din O.G. nr. 24/2015:
(1) Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii care are incadrat in munca/detasat un strain din categoria celor prevazuti la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, copia contractului individual de munca, copia actului de detasare, precum si a inscrisurilor care atesta apartenenta la una dintre categoriile prevazute la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2), dupa caz.
(2) Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii prevazut la alin. (1) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.
Astfel, dupa incheierea contractului individual de munca si inregistrarea in ReviSal in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii se comunica IGI copia contractului individual de munca si copia certificatului de casatorie.
Un raspuns preluat din
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, realizat de experti in domeniu.
Pentru mai multe spete si cazuri explicate de specialisti,
vezi AICI >>>
Abonamentul dvs. la
“Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la
preturi speciale >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<