"Intentionam sa angajam pe perioada nedeterminata un cetatean NON-UE, posesor al unui permis de munca permanent (este casatorit cu o romanca). Ce formalitati trebuie intocmite sau declarate la IGI? Alte formalitati post-angajare mai trebuie intocmite privind raportarea IGI?"
Solutia specialistului:
Conform art. 3 alin. (2) din O.G. nr. 25/2014, nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a strainilor din urmatoarele categorii:
f) strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru reintregirea familiei in calitate de membri de familie ai unui cetatean roman.
Astfel, nu este necesar sa se obtina avizul de angajare daca strainul este casatorit cu un cetatean roman si are permis de sedere. Prin urmare, anterior incheierii contractului individual de munca nu se depun documente la IGI.
Conform art. 34 din O.G. nr. 24/2015:
(1) Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii care are incadrat in munca/detasat un strain din categoria celor prevazuti la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, copia contractului individual de munca, copia actului de detasare, precum si a inscrisurilor care atesta apartenenta la una dintre categoriile prevazute la art. 3 alin. (2) sau la art. 20 alin. (2), dupa caz.
(2) Angajatorul/Beneficiarul prestarii de servicii prevazut la alin. (1) are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul ori, dupa caz, incetarea detasarii acestuia.
Astfel, dupa incheierea contractului individual de munca si inregistrarea in ReviSal in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii se comunica IGI copia contractului individual de munca si copia certificatului de casatorie.
Un raspuns preluat din
Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, realizat de experti in domeniu.
Pentru mai multe spete si cazuri explicate de specialisti,
vezi AICI >>>
Abonamentul dvs. la
“Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la
preturi speciale >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<