Infiintarea agentiilor de mediere intre cererea si oferta de munca ziliera a fost aprobata de Guvern

munca ziliericerere oferta forta de munca zilierilegea 105/2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Infiintarea agentiilor de mediere intre cererea si oferta de munca ziliera a fost recent aprobata de Guvern, in acest fel, cele doua parti, atat angajatorul cat si angajatul, vor fi protejate de legislatia in vigoare.

Aceste structuri vor fi acreditate de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene, care faciliteaza punerea in legatura a beneficiarilor de lucrari cu zilieri, in vederea stabilirii de raporturi de munca.

Infiintarea agentiilor de mediere face parte din masurile prevazute in Programul de Guvernare 2017-2020, la sectiunea ”Stimularea crearii de noi locuri de munca”.

Proiectul de Lege adoptat astazi, pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, stabileste ca agentiile de mediere pot fi societati infiintate in conditiile Legii nr. 31/1990, care au ca obiect de activitate ,,Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca” –cod CAEN 7810 sau societati cu personalitate juridica infiintate in state membre UE.

Actul normativ mai prevede cresterea perioadei in care zilierii pot presta activitati pentru acelasi beneficiar. Astfel, pentru zilierii care ocupa un loc de munca prin intermediul unei agentii de mediere, perioada in care poate lucra pentru acelasi beneficiar creste de la 90 de zile pana la maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Agentiile de mediere nu pot percepe taxe pentru demersurile pe care le fac in vederea recrutarii persoanelor fizice care doresc sa desfasoare activitati ziliere.

Noile structuri de mediere vor putea beneficia de fonduri externe nerambursabile pentru formarea profesionala a personalului propriu si pentru dezvoltarea capacitatii administrative.

Furnizorii de servicii de mediere a muncii, acreditati in conditiile prevazute de H.G. nr.277/2002, pot presta servicii de mediere intre cererea si oferta de munca ziliera, fara a se supune acreditarii prevazute de noua lege, daca dreptul de a presta astfel de servicii nu a fost suspendat sau retras, conform prevederilor legale.

Avand in vedere faptul ca munca ziliera presupune desfasurarea de activitati necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar persoana juridica, aplicarea noilor prevederi din lege va avea ca impact cresterea gradului de ocupare pe piata muncii a persoanelor din categoria de populatie care nu are o calificare profesionala sau are o educatie scolara precara.

In prezent, Romania se confrunta cu deficit de forta de munca, iar prin acest act normativ se urmareste asigurarea unui cadru normativ coerent si unitar care sa faciliteze accesul la angajarea in piata muncii a persoanelor care desfasoara activitati sezoniere, sporadice sau accidentale.

Analiza pietei muncii si a numarului de zilieri inregistrati la Inspectoratele Teritoriale de Munca releva faptul ca actualul cadru normativ care reglementeaza munca ziliera a dus la o crestere semnificativa a numarului de persoane ocupate pe piata muncii.


Zilierii pot presta activitati pe o perioada de maxim 180 de zile, in acest domeniu


Este vorba despre zilierii care presteaza activitati in domeniul cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum si activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice.

Asadar, conform unei modificari a legii nr. 105/2017 acestia vor putea presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada de maximum 180 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic.


Aceasta este o exceptie de la regula, in mod normal, niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic...citeste mai multe despre munca zilierilor aici >>>


Sursa: Ministerul Muncii





de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca ziliericerere oferta forta de munca zilierilegea 105/2017

Data aparitiei: 23 Octombrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Infiintarea agentiilor de mediere intre cererea si oferta de munca ziliera a fost aprobata de Guvern Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]