UPDATE 13 iunie 2018: Vesti bune pentru angajati, in contextul in care acestia ar putea beneficia lunar de tichete culturale, avand in vedere ca un proiect de lege a trecut tacit de Senat, iar acum a fost aprobat de Camera Deputatilor.
Astfel proiectul de lege va merge spre promulgare la presedintele tarii, Klaus Iohannis.
Se preconizeaza ca aceste beneficii, pe care companiile le vor putea oferi angajatilor, ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. Ramane de vazut ce se va petrece intre timp, insa este momentul sa intelegi mai bine ce sunt, efectiv, aceste tichete culturale.
In primul rand, este demn de mentionat ca acestea nu sunt una cu tichetele cadou, avand un regim diferit. Daca initial se dorea si introducerea tichetelor pentru sport, se pare ca in cele din urma s-a votat pentru renuntarea la acestea, asa ca raman in discutie doar tichetele culturale.
Conform
profit.ro, aceste tichete vor fi oferite angajatilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri si servicii culturale. Dar ce inseamna servicii culturale?
Vorbim, conform proiectului de lege, despre:
- abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecttii cinematografice, muzee, festivaluri, taarguri şi expozittii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor;
- carti, manuale scolare, albume muzicale, filme, in orice format.
ATENTIE!
Sumele acordate sub forma tichetelor culturale NU pot fi mai mari de 150 de lei lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment pentru cele acordate ocazional.
Este important de precizat ca valoarea unui tichet cultural nu va depasi 10 lei sau un alt multiplu de 10. De asemenea, nu poate avea o valoare mai mare de 50 de lei.
In prezent, exista tichetele de masa, tichetele cadou si tichetele de vacanta, de care beneficiaza o buna a salariatilor din Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<