Din aceasta cauza, romanii au sume cu aproape 15% mai mici in conturi, dupa 10 ani de Pilon II. Legea nu a fost respectata, contributia urma sa ajunga la 6%, conform Legii 411/2004.
Conform datelor colectate de Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), fondurile de pensii sunt principalul investitor institutional din Romania, avand in vedere ca in jur de 92% din activele de 9 miliarde de euro ale Pilonului II se investesc in economia Romaniei.
Valoarea contului mediu este de 5.999 lei, iar valoarea contului mediu "activ" (alimentat luna de luna) este de 11.475 lei. Aproximativ 1,2 milioane de romani au conturi individuale in valoare de peste 10.000 lei.
Au existat multe zvonuri legate de Pilonul II de pensii, iar multi sunt de parere ca se vrea desfiintarea acestuia. Desigur ca specialistii recomanda mentinerea fondului exact asa cum este in momentul prezent, pentru ca romanii sa beneficieze de mai multi bani atunci cand va veni vremea pensionarii.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Pilonul II de PENSII. Se va desfiinta sau nationaliza? Ce se intampla cu contributiile romanilor din ultimii 10 ani >>>
„In situatia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit in conditiile prezentei legi se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata la sistemul public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale”, se arata in proiectul de lege a pensiilor.
Pensia de la stat va fi mai mica pentru cei care contribuie la Pilonul II sau Pilonul III de pensii. De ce?
...citeste continuarea pe e-juridic.ro >>>