Incepand cu data de 01 mai 2006 actul normativ care reglementeaza contributia la sistemul asigurarilor de sanatate este Legea nr. 95/2006. Potrivit art. 257 alin. (2) lit. e) in vigoare la aceasta data contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a)-d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Veniturile prevazute la lit. a)-d) sunt :
- venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
- venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
- venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator;
- indemnizatii de somaj;
Lit. f) a art. 257 a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii incepand cu data de 30.06.2008. Asadar, pana la aceasta data o persoana care a realizat venituri din dividende a datorat contributie la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca nu realiza concomitent si veniturile prevazute la lit. a)-d) mai sus mentionate.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Dupa modificarea prin Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2008 pana la data de 01 ianuarie 2011, lit. f) a avut urmatorul continut: „veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar."
Asadar, in perioada 01.07.2008 –30 iunie 2012 pentru veniturile din dividende s-a datorat contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca persoana in cauza nu realiza concomitent venituri de natura celor prevazute la lit. a)-e), alin. (2 indice 1) art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Aceste venituri erau:
- venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
- venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
- indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri neimpozabile;
Incepand cu data de 01 iulie 2012, conform art. 296 indice 27 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza si de catre persoanele care realizeaza venituri din investitii, ventituri in care se incadreaza si veniturile din dividende.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca persoanele care nu realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b)-d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e) au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor prevazute la alin. (1).
In componenta capitolului I intra veniturile din salarii, venituri asimilate salariilor si venituri din pensii, precum si veniturile realizate de persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului.
La art. 296 indice 21 alin. (1) lit. a)-d), g) si h) sunt prevazute urmatoarele persoane:
- intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
- membrii intreprinderii familiale;
- persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- persoanele care realizeaza venituri din profesii libere;
- persoanele care realizeaza venituri din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. a)-c);
- persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d).
La art. 52 alin. (1) lit. b) – d) sunt prevazute:
- veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV1, care nu genereaza o persoana juridica;
Asadar, o persoana care realizeaza, incepand cu data de 01 iulie 2012, venituri din dividende va datora contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru aceste venituri daca nu realizeaza concomitent veniturile mai sus prevazute.