Toate etapele cercetarii disciplinare pot avea loc intr-o singura zi?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
12 Octombrie 2015
12 Octombrie 2015
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
cercetare disciplinaraabatere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul ne intreaba daca o asemenea situatie este posibila, corecta si legala. Se poate ca angajatorul sa treaca toate etapele cercetarii disciplinare intr-o singura zi?

Se face precizarea ca angajatorul nu doreste sa ii suspende angajatului cercetat contractul individual de munca.

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns. In identificarea solutiei, ei subliniaza ca art. 251 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Nu uitam nici faptul ca alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

In acelasi timp, trebuie sa tinem cont de faptul ca  la alin. (4) al aceluiasi articol este reglementat dreptul salariatului sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Atentie la faptul ca angajatorul  nu are un termen in care sa convoace salariatul.

Cu toate acestea, angajatorul  are un termen de aplicare a sanctiunii, respectiv 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Specialistii PortalCodulMuncii.ro subliniaza faptul ca decizia de sanctionare a salariatului poate fi anulata daca nu contine motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea (art. 251 alin. (2) lit. c) din Codul muncii ).

Asadar, se apreciaza ca precipitarea evenimentelor ar putea face ca salariatul sa invoce ca a fost lipsit de dreptul sau de a fi asistat de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]