Atunci cand suprafetele de contact ale oaselor de la o articulatie nu se mai afla in contact normal, se spune ca articulatia este luxata. O luxatie duce la intinderea si ruperea capsulei fibroase care tine articulatia.
Luxatia poate fi cauzata de o rasucire grava a unei articulatii sau de catre o forta indirecta. Articulatiile cel mai frecvent luxate sunt cele de la umar, cot, degetul mare, degete, maxilarul inferior si genunchi. De exemplu, un umar poate fi luxat prin cadere pe cot sau pe bratul aflat in extensie. Uneori si o contractie musculara brusca poate cauza o luxatie. Maxilarul inferior poate fi luxat atunci cand cascam prea tare.
La semnele si simptomele fracturilor se adauga:
- deformare sau aspect anormal al zonei articulatiei lezate;
- durere agravata prin miscarea articulatiei;
- pierderea functiunii normale a articulatiei;
- umflarea articulatiei.
Diurna legala in Romania si in strainatate
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Deoarece multe luxatii sunt insotite si complicate de fracturi, atunci cand exista o cat de mica indoiala privind diagnosticul, ele trebuie tratate ca fracturi, adaugand urmatoarele proceduri:
Nu faceti niciun fel de incercare de a aduce oasele si articulatia in pozitia lor normala.
Imobilizati si sprijiniti articulatia in pozitia cea mai confortabila. Folositi pernute si o esarfa pentru a sprijini adecvat membrul afectat.
Aplicati pungi cu gheata (in secvente de 15 minute aplicare pe locul leziunii si 15 minute de pauza), pentru a diminua durerea si umflarea.
Verificati circulatia sanguina, controland pulsul si urmarind modificarile de temperatura si culoare la extremitati.
Solicitati asistenta medicala de urgenta daca apar probleme circulatorii.