Cum individualizez postul in situatia concedierii?

concediereCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
Nelamurirea din intrebarea mea se refera la faptul, ca daca nu se desfiinteaza un anumit post, ceea ce implica concedierea tuturor salariatilor care-l ocupa, ci numai o parte din ei, atunci cum se poate face selectia celor care urmeaza sa fie concediati, daca nu avem dreptul sa analizam activitatea acestora.

Acest fapt inseamna, ca poate fi inteleasa o dorinta ascunsa a angajatorului, de a face o concediere individuala doar pentru o parte din salariati, in locul unei concedieri pentru necorespundere profesionala, sau este obligatorie desfiintarea intregului post(adica 18 salariati) dintr-un total de 33 angajati, ceea ce ar duce la o concediere colectiva?

In speranta ca intrebarea mea a fost inteleasa, astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra.

Raspuns:
In situatia in care, intentionati sa concediati 5 instalatori dintr-un total de 18 trebuie ca, anterior concedierii, prin decizia organului de conducere competent sa desfiintati locurile de munca ale salariatilor pe care doriti sa ii concediati respectiv 5 locuri de munca.

Prin chiar definitia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, intelegem incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

Astfel stand lucrurile, motivul concedierii, nu este inerent persoanei salariatului, ci exterior acesteia. Nu mai este vorba de abateri disciplinare, de necorespundere profesionala, etc., ci de un fapt exterior lui care nu poate fi imputat in nici un caz salariatului, cum ar fi: dificultati economice, diminuarea activitatii, transformari tehnologice, modernizarea proceselor de productie, orice masuri organizatorice menite sa conduca la organizarea activitatii.

Toate aceste cauze trebuie sa impuna renuntarea la serviciile unor salariati, numarul acestora putand fi de 5, 8, 10, etc., dintr-un total de 18. Altfel spus, nu este necesar sa fie concediati toti 18 salariati ai unui departament daca cauza concedierii impune concedierea numai a 5 salariati.

Conditia de legalitate impusa de lege este ca desfiintarea sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Desfiintarea este efectiva atunci cand locul de munca este suprimat din structura angajatorului, cand nu se mai regaseste in organigrama acestuia, ori in statul de functii, masura care se intemeiaza pe o situatie care trebuie dovedita.

Individualizarea posturilor pe care intentionati a le reduce in acest fel trebuie sa respecte criteriile impuse de contractul colectiv de munca incheiat la nivelul ramurii in care va desfaturati activitatea intrucat la nivel de unitate nu aveti incheiat contract individual de munca.

Daca in contractul colectiv de munca la nivel de ramura nu sunt prevazute astfel de criterii, se vor aplica criteriile de disponibilizare stabilite in cadrul art. 81 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, masura de desfiintare afectand in ordine, urmatoarele posturi:

a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.

Potrivit art. 81 alin.2 din Contractul colectiv de munca la nivel national, la luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:

a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.

Cu exceptia acestor criterii, pe care are obligatia sa le respecte, angajatorul are libertatea sa aleaga din cei 18 angajati pe cei 5 pe care doreste sa ii concedieze, neavand obligatia sa justifice de ce l-a concediat pe X si nu pe Y.

Spre exemplu daca printre cei 18 angajati se afla unul care indeplineste in cadrul societatii si o alta functie, trebuie sa il alegeti pe acesta spre a fi concediat.

Din acest punct de vedere, organul competent la nivelul societatii va lua decizia desfiintarii locurilor de munca ale celor 5 salariati. Aceasta decizie va fi urmata de refacerea organigramei societatii in care nu se mai regasesc cele 5 locuri de munca.

Atentie!

Decizia trebuia sa stabileasca desfiintarea locurilor de munca ale salariatilor in cauza, in sensul ca nu se va specifica: „se desfiinteaza 5 locuri de munca de instalator” ci se va specifica „se desfiinteaza locurile de munca ocupate de Z,X,Y,etc.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereCodul muncii

Data aparitiei: 13 Aprilie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum individualizez postul in situatia concedierii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]