Intrebare:
Nelamurirea din intrebarea mea se refera la faptul, ca daca nu se desfiinteaza un anumit post, ceea ce implica concedierea tuturor salariatilor care-l ocupa, ci numai o parte din ei, atunci cum se poate face selectia celor care urmeaza sa fie concediati, daca nu avem dreptul sa analizam activitatea acestora.
Acest fapt inseamna, ca poate fi inteleasa o dorinta ascunsa a angajatorului, de a face o concediere individuala doar pentru o parte din salariati, in locul unei concedieri pentru necorespundere profesionala, sau este obligatorie desfiintarea intregului post(adica 18 salariati) dintr-un total de 33 angajati, ceea ce ar duce la o concediere colectiva?
In speranta ca intrebarea mea a fost inteleasa, astept cu deosebit interes raspunsul dumneavoastra.
Raspuns:
In situatia in care, intentionati sa concediati 5 instalatori dintr-un total de 18 trebuie ca, anterior concedierii, prin decizia organului de conducere competent sa desfiintati locurile de munca ale salariatilor pe care doriti sa ii concediati respectiv 5 locuri de munca.
Prin chiar definitia concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, potrivit art. 65 alin. (1) din Codul muncii, intelegem incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
Astfel stand lucrurile, motivul concedierii, nu este inerent persoanei salariatului, ci exterior acesteia. Nu mai este vorba de abateri disciplinare, de necorespundere profesionala, etc., ci de un fapt exterior lui care nu poate fi imputat in nici un caz salariatului, cum ar fi: dificultati economice, diminuarea activitatii, transformari tehnologice, modernizarea proceselor de productie, orice masuri organizatorice menite sa conduca la organizarea activitatii.
Toate aceste cauze trebuie sa impuna renuntarea la serviciile unor salariati, numarul acestora putand fi de 5, 8, 10, etc., dintr-un total de 18. Altfel spus, nu este necesar sa fie concediati toti 18 salariati ai unui departament daca cauza concedierii impune concedierea numai a 5 salariati.
Conditia de legalitate impusa de lege este ca desfiintarea sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Desfiintarea este efectiva atunci cand locul de munca este suprimat din structura angajatorului, cand nu se mai regaseste in organigrama acestuia, ori in statul de functii, masura care se intemeiaza pe o situatie care trebuie dovedita.
Individualizarea posturilor pe care intentionati a le reduce in acest fel trebuie sa respecte criteriile impuse de contractul colectiv de munca incheiat la nivelul ramurii in care va desfaturati activitatea intrucat la nivel de unitate nu aveti incheiat contract individual de munca.
Daca in contractul colectiv de munca la nivel de ramura nu sunt prevazute astfel de criterii, se vor aplica criteriile de disponibilizare stabilite in cadrul art. 81 alin. (1) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, masura de desfiintare afectand in ordine, urmatoarele posturi:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
Potrivit art. 81 alin.2 din Contractul colectiv de munca la nivel national, la luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
Cu exceptia acestor criterii, pe care are obligatia sa le respecte, angajatorul are libertatea sa aleaga din cei 18 angajati pe cei 5 pe care doreste sa ii concedieze, neavand obligatia sa justifice de ce l-a concediat pe X si nu pe Y.
Spre exemplu daca printre cei 18 angajati se afla unul care indeplineste in cadrul societatii si o alta functie, trebuie sa il alegeti pe acesta spre a fi concediat.
Din acest punct de vedere, organul competent la nivelul societatii va lua decizia desfiintarii locurilor de munca ale celor 5 salariati. Aceasta decizie va fi urmata de refacerea organigramei societatii in care nu se mai regasesc cele 5 locuri de munca.
Atentie!
Decizia trebuia sa stabileasca desfiintarea locurilor de munca ale salariatilor in cauza, in sensul ca nu se va specifica: „se desfiinteaza 5 locuri de munca de instalator” ci se va specifica „se desfiinteaza locurile de munca ocupate de Z,X,Y,etc.