Cu alte cuvinte, premiaza omul care iti aduce rezultate deosebite si experienta se va repeta, cel mai sigur.
Dar putem sa le acordam tichete de masa, daca altfel nu putem sa ii rasplatim in acest moment? Legal, este posibil si corect?
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Atentie la faptul ca angajatorul are libertatea de a decide daca acorda tichete de masa si sub ce forma, in urma consultarii cu salariatii, prin organizatiile sindicale legal constituite sau prin reprezentantii salariatilor, dupa caz.
Nu uitam faptul ca salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Mai mult, potrivit art. 9 din acelasi act normativ salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate, in cazul tichetelor de masa pe suport hartie, sau valoarea corespunzatoare a tichetelor de masa neutilizate, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.
In cazul in care salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite, angajatorul acorda acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite.
Din coroborarea acestor dispozitii legale rezulta ca salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la locul de munca.
Conform art. 296^15 lit. o) din Codul fiscal tichetele de masa acordate potrivit legii nu se includ in baza de calcul al contributiilor sociale.
Astfel, numai tichetele de masa acordate in conformitate cu prevederile legale sunt scutite de la plata contributiilor sociale.
Rezulta ca orice o nerespectare a actelor normative care reglementeaza tichetele de masa conduce la incalcarea prevederilor art. 296 indice 15 lit. o) din Codul fiscal.
Pe cale de consecinta, tichetele de masa acordate cu nerespectarea prevederilor legale vor intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
In concluzie, angajatorul impreuna cu organizatiile sindicale sau cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea tichetelor de masa, forma suportului acestora, valoarea nominala a tichetului de masa, precum si criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro