Marea Britanie este in fruntea clasamentului cu peste 43.000 de noi locuri de munca, urmata de Polonia (cu 22.000) si de Germania, care a avut aproape 20.000 de noi locuri de munca generate prin proiecte ISD.
In privinta numarului de proiecte de investitii atrase in 2016, Romania se situeaza la mica distanta inaintea Cehiei si Ungariei in zona Europei Centrale si de Est si pe pozitia a doisprezecea in topul general european.
Investitiile straine directe in Europa
Investitiile straine directe (ISD) in Europa au atins un nivel record in 2016, cu 5.845 de noi proiecte inregistrate (o crestere de 15% fata de anul precedent). Acest fapt a dus la crearea unui numar de de aproape 260.000 locuri noi de munca (o crestere de 19%).
Marea Britanie (1.100 proiecte), Germania (1.063 proiecte) si Franta (aproape 800 proiecte) au fost principalele trei destinatii europene pentru investitii in 2016, care au atras mai bine de jumatate (51%) din investitiile straine directe. Spania si-a consolidat pozitia a patra, in timp ce Polonia a urcat o pozitie in clasamentul ISD, devenind prima tara din Europa Centrala care a intrat in primele cinci destinatii de investitii. Romania este pe locul 12 (cu132 proiecte, in crestere cu 35% fata de 2015).
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania, spune:
"In 2016, preocuparile de natura geopolitica au fost prioritare pentru consiliile de administratie, dar s-au continuat investitiile in cea mai mare piata unica din lume, unde PIB-ul Zonei Euro l-a depasit pe cel al Statelor Unite pentru prima data dupa criza financiara din 2008. Cresterea lenta a multor piete emergente din 2016 pare sa fi contribuit la atractivitatea europeana, iar investitorii globali vad forta de munca din Europa ca pe un activ foarte important. Robotica si inteligenta artificiala au contribuit, de asemenea, la consolidarea principalelor sectoare traditionale de productie si de servicii de business din Europa."
Din randul primelor trei destinatii pentru investitii, Franta a cunoscut cea mai mare crestere, cu 30% mai multe proiecte fata de anul precedent. Ea a fost urmata de Germania (crestere de 12%) si Marea Britanie (crestere de 7%). Cu cele 1.063 de proiecte inregistrate, Germania si-a intarit atacul la prima pozitie din clasament, detinuta de multa vreme de Marea Britanie in topul european al destinatiilor ISD.
Doar Olanda (-5%), Belgia (-5%) si Elvetia (-2%) au inregistrat cresteri globale negative, fapt ce marcheaza o incetinire fata de 2015, cand toate au inregistrat cresteri pozitive.
In ciuda unui an 2016 pozitiv pentru ISD in Europa – o regiune cu peste 500 milioane de consumatori si 30 milioane de companii – provocarile geopolitice si macroeconomice au avut impact, pe termen scurt, asupra sentimentului privind investitiile. Dintre cei 505 executivi de la nivel global intervievati in luna martie a acestui an, doar 28% intentioneaza sa-si extinda operatiunile europene in anul urmator, ceea ce inseamna o scadere de patru puncte procentuale fata de nivelul de 32% din 2015.
Cu toate acestea, increderea investitorilor in perspectivele europene pe termen mai lung a crescut semnificativ, daca se ia in calcul procentul investitorilor care se asteapta la revenirea catre o crestere economica stabila, dupa cel putin cinci ani de stagnare, procent care a ajuns la 56% fata de 45% in 2015.
Sursa: Mediafax.biz