Joi s-a decis de catre Guvern ca scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul HORECA sa se prelungeasca pentru inca o perioada de 90 de zile, calculata incepand cu data de 1 aprilie 2021.
"Guvernul României a adoptat in sedinta de astazi, 25 martie 2021, proiectul Ministerului de Finante, care vizeaza o serie de masuri menite sa vina in sprijinul mediului de afaceri, precum:scutirea de la plata impozitului specific si reglementari in domeniul procedurilor fiscale. Scutirea de la plata impozitului specific unor activitati datorat de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul HORECA, pentru inca o perioada de 90 de zile calculata incepând cu data de 1 aprilie 2021", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.
In concret, contribuabilii care datoreaza acest impozit pentru anul 2021 recalculeaza impozitul specific datorat, in mod corespunzator, prin scaderea suplimentara din numarul de 365 de zile calendaristice a numarului de 90 zile aferent perioadei care incepe cu 1 aprilie 2021, in conditiile in care acestia au beneficiat deja de scaderea unui numar de 90 de zile calendaristice de la 1 ianuarie 2021.
Totodata, Ministerul Finantelor precizeaza ca masurile adoptate joi prevad prorogarea termenul pentru depunerea cererii de restructurare de la data de 30 iunie 2021 la data de 31 ianuarie 2022 si se proroga termenul pentru care contribuabilii pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale, de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
De asemenea, se continua aplicarea acestor masuri fiscale prin prorogarea termenului de depunere a cererii de anulare de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022. Contribuabilii pot beneficia de stergerea accesoriilor fiscale (cum ar fi dobanzile si penalitatile), cu conditia platii debitelor principale si a indeplinirii celorlalte criterii mentionate in legislatie.
In plus, esalonarea la plata, in forma simplificata, a obligatiilor bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central. Astfel, se proroga termenul de acordare a acestei facilitati de la data de 31 martie 2021 la 30 septembrie 2021. Contribuabilii pot beneficia de esalonarea obligatiilor bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central, in conditii de accesare simplificate si in procedura accelerata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<