Joi s-a decis de catre Guvern ca scutirea de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul HORECA sa se prelungeasca pentru inca o perioada de 90 de zile, calculata incepand cu data de 1 aprilie 2021.
"Guvernul României a adoptat in sedinta de astazi, 25 martie 2021, proiectul Ministerului de Finante, care vizeaza o serie de masuri menite sa vina in sprijinul mediului de afaceri, precum:scutirea de la plata impozitului specific si reglementari in domeniul procedurilor fiscale. Scutirea de la plata impozitului specific unor activitati datorat de operatorii economici care desfasoara activitate in domeniul HORECA, pentru inca o perioada de 90 de zile calculata incepând cu data de 1 aprilie 2021", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.
In concret, contribuabilii care datoreaza acest impozit pentru anul 2021 recalculeaza impozitul specific datorat, in mod corespunzator, prin scaderea suplimentara din numarul de 365 de zile calendaristice a numarului de 90 zile aferent perioadei care incepe cu 1 aprilie 2021, in conditiile in care acestia au beneficiat deja de scaderea unui numar de 90 de zile calendaristice de la 1 ianuarie 2021.
Totodata, Ministerul Finantelor precizeaza ca masurile adoptate joi prevad prorogarea termenul pentru depunerea cererii de restructurare de la data de 30 iunie 2021 la data de 31 ianuarie 2022 si se proroga termenul pentru care contribuabilii pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata cu efectuarea, ulterior, a inspectiei fiscale, de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
De asemenea, se continua aplicarea acestor masuri fiscale prin prorogarea termenului de depunere a cererii de anulare de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022. Contribuabilii pot beneficia de stergerea accesoriilor fiscale (cum ar fi dobanzile si penalitatile), cu conditia platii debitelor principale si a indeplinirii celorlalte criterii mentionate in legislatie.
In plus, esalonarea la plata, in forma simplificata, a obligatiilor bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central. Astfel, se proroga termenul de acordare a acestei facilitati de la data de 31 martie 2021 la 30 septembrie 2021. Contribuabilii pot beneficia de esalonarea obligatiilor bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central, in conditii de accesare simplificate si in procedura accelerata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<