Editorial, 28.11.2008 - Gabriela Chirazof
Din patru in patru ani suntem coplesiti de atentia alesilor, fapt observat din inmultirea inainte de alegeri a actelor normative cu caracter social. Modificari la legea pensiilor, o lege a pensiilor agricultorilor, legea mamelor, iata doar cateva exemple care o dovedesc.
O categorie numeroasa care poate aduce suport electoral este formata din agricultori. Pentru acestia alesii au pregatit o lege a pensiilor.
Astfel, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 775 din 19/11/2008 a fost publicata Legea nr. 263/2008 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, lege care, exceptand art. 74, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.
Dispozitiile privind masurile necesare in vederea infiintarii si functionarii Departamentului de pensii pentru agricultori si a structurilor teritoriale, respectiv art. 74 din lege, intra in vigoare la 1 iulie 2009.
Din dispozitiile legii aflam ca in cadrul CNPAS se infiinteaza Departamentul de pensii pentru agricultori, care administreaza, gestioneaza, coordoneaza si controleaza activitatea privind asigurarile sociale, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, iar la nivelul fiecarei case teritoriale de pensii se infiinteaza directia de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru agricultori.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Asiguratii in sistemul de pensii pentru agricultori pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, in mediul rural.
Pentru a beneficia de prestatiile de asigurari sociale, asiguratii au obligatia sa plateasca contributii la sistemul de pensii pentru agricultori.
Asigurarea in sistemul de pensii pentru agricultori se face prin declaratia de asigurare.
Sunt asigurate obligatoriu prin efectul legii persoanele fizice cu varstele cuprinse intre 16 si 63 de ani, care locuiesc temporar sau definitiv in mediul rural, precum si membrii de familie ai acestora si care:
a) detin, sub orice titlu, terenuri agricole in exploatare sau sunt proprietari de terenuri forestiere, exploatari piscicole, animale, stupi de albine;
b) desfasoara activitati agricole in gospodaria proprie, precum si activitati private nesalarizate in domeniul agricol, forestier, zootehnic, piscicol, apicol, sericicultura si altele;
c) sunt membre ale societatilor agricole sau ale altor forme de asociere din agricultura.
Nu se pot asigura in sistemul de pensii pentru agricultori persoanele care:
a) urmeaza cursuri de invatamant organizate potrivit legii;
b) sunt prevazute la art. 5 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau sunt asigurate in alte sisteme de pensii neintegrate in sistemul public;
c) beneficiaza de una dintre categoriile de pensii acordate, potrivit legii, din sistemul public de pensii sau din alte sisteme de pensii.
_____________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana! Click aici.
_____________________________________________