Angajatorul depune la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia isi desfasora activitatea urmatoarele documente:
- cerere pentru autorizarea desfasurarii activitatii din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca;
- declaratia pe propria raspundere din care rezulta ca, pentru activitatile declarate, sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
- copii de pe actele de infiintare.
Modelele pentru cerere si declaratia pe propria raspundere se regasesc in Anexa nr. 1, respectiv Anexa nr. 2 la HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Inspectoratul teritorial de munca inregistreaza cererea de autorizare, verifica actele depuse si elibereaza un certificat constatator in termen de 5 zile lucratoare de la inregistrarea cererii.
Certificatul constatator, emis in baza declaratiei pe propria raspundere, da dreptul angajatorului sa desfasoare activitatile pentru care a obtinut certificatul.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Nerespectarea obligatiei legale de a obtine autorizatia de functionare din punctul de vedere al securitatii si sanatatii in munca, inainte de inceperea oricarei activitati, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei conform art. 39 alin. (2) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Autor: Floriana Mohanu
Sursa: Ghid Practic de SSM