Editorial, 20.03.2008 - cons. jur. Marcel Vasile
Pensia facultativa reprezinta suma de bani platita periodic participantului (persoana care a contribuit in conditiile si termenele impuse de lege la un fond de pensii facultative) sau succesorului acestuia, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public.
De ce ar dori un angajator sa includa in pachetul de beneficii extrasalariale pensia facultativa?
Potrivit legii, angajatorul poate sa contribuie pentru si in numele angajatilor sai la un fond de pensii facultative. Angajatorul poate propune participarea la un fond de pensii facultative, dar alegerea fondului este o optiune individuala.
Conform prevederilor legale, suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii facultative ale unui angajator este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 200 euro, intr-un an fiscal.
Practic, cu un cost mic (low-cost) angajatorul poate creste loialitatea si devotamentul angajatilor reusind sa creasca rata de retinere a personalului.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Angajatorul constituie si vireaza lunar contributia datorata de fiecare angajat care a aderat la un fond de pensii facultative, pe baza unui exemplar al actului individual de aderare la prospectul schemei de pensii facultative incheiat cu un administrator.