Recent, a fost inaugurat programul Diaspora Start-up, prin intermediul caruia orice roman care vrea sa se intoarca in tara, pentru a face o afacere, va primi nu mai putin de 40.000 de euro.
Viitorii oameni de afaceri vor primi acest bani prin intermediul organizatiilor care deruleaza proiectele si administreaza banii.
Astfel, proiectul lansat in urma cu cateva zile este finantat de ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, iar fondatorii se asteapta ca programul „Diaspora Start-up” sa fie un real succes, fapt care ii va motiva pe romanii care muncesc in strainatate sa se intoarca in tara. Pentru acest program a fost alocata suma de 30 milioane euro din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.
Cum vor putea beneficia antreprenorii de cei 40.000 euro
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Vor exista administratori de schema de antreprenoriat, iar acestia vor fi cei care depun propunerile de proiecte in valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajeaza sa pregateasca viitorii antreprenori si sa le acorde acestora subventii pentru lansarea afacerilor in tara.
Crearea administratorilor de schema de antreprenoriat poate fi realizata de: furnizori de Formare Profesionala Continua autorizati, organizatii sindicale si patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica, asociatii profesionale, camere de comert si industrie, ONG-uri, universitati.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si institutii sau organizatii subordonate/ coordonate de acesta, informeaza Mediafax.
Aceste proiecte pot fi depuse pana la data de 29.11.2016 de catre organizatiile autorizate in acest sens. Desigur, acesta este doar primul pas in ceea ce priveste ajutorul acordat viitorilor antreprenori romani, care, la ora actuala, lucreaza in strainatate.
Astfel, cetatenii romani eligibili trebuie sa fie persoane care au implinit varsta de 18 ani si care pot face dovada rezidentei sau a domiciliului in strainatate de cel putin un an.
Asa ca, romanii care doresc sa deschida o companie pe teritoriul Romaniei, vor putea accesa fonduri in valoare maxima de 40.000 de euro si pot urma programe de formare antreprenoriala de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schema de antreprenoriat.
Conditia esentiala este ca acesti romani sa isi doreasca sa vina in Romania pentru a pune bazele unei afaceri, in acest fel reusind sa-si castige propria existenta, intr-un mod decent.