Lipsa motivarii reprezinta unul dintre cei mai puternici factori care declanseaza scaderi drastice in nivelul de productivitate al angajatilor. Factorii demotivatori sunt numerosi si pot incarca negativ angajatii unei companii.
Cativa dintre cei mai puternici factori demotivatori pentru angajatii nostri:
1. Critica. Nu ajuta nimanui si nu va schimba atitudini, comportamente si actiuni in mod pozitiv. Nu a adus si nu va aduce niciodata nimic bun in cadrul unei echipe. Va demotiva persoana criticata si va deteriora relatiile dintre superiori si subordonati.
Mai mult, va insufla o stare negativa in intreaga echipa. Este esential sa intelegem ca exista numeroase metode de a obtine rezultate mai bune sau schimbarea unei atitudini gresite, si nu prin criticare. Critica demoralizeaza, induce un blocaj in activitatea angajatului si duce de foarte multe ori la rupturi acolo unde exista odata unitate, colaborare si entuziasm.
2. Overload-ul de munca. Extenuarea duce intotdeauna la instalarea unei stari profunde de demotivare. Angajatii nu mai au timp sa isi duca la finalizare sarcinile si in nici un caz nu le vor acorda toata atentia. In majoritatea cazurilor, supraincarcarea unui angajat se va transforma intr-o veritabila cursa contratimp de bifare in fuga a sarcinilor de terminat.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
40 Modele de Regulament Intern
Diurna legala in Romania si in strainatate
In timp, aceasta situatie duce la demotivare completa, angajatii nemaifiind capabili sa livreze rezultate exceptionale in activitatea lor.
3. Lipsa transparentei in departament. Daca angajatii nu beneficiaza de informatii care sa ii ajute sa isi indeplineasca activitatea, informatii cu privire la progresul efectuat si la deciziile managementului superior, se poate instala o stare de demotivare care poate afecta tot departamentul.
4. Pesimismul din echipa. Fie ca este vorba despre un superior pesimist sau despre colegi care vad totul in gri inchis, situatia este identica si da nastere aceleiasi stari de demotivare pentru si cei mai entuziasmati angajati.
5. Sarcinile alese in mod necorespunzator. Faptul ca nu apartin categoriei dorite le va reduce nivelul de motivatie si va duce la rezultate nesatisfacatoare in munca lor.
Iata mai sus prezentate cateva dintre sutele de factori declansatori pentru lipsa de motivatie a angajatilor nostri. Managerii de departamente si managerii HR trebuie sa tina cont de toti acesti factori pentru ca productivitatea si performantele echipelor sa fie intotdeauna la nivel maxim.
Mult succes in managementul resurselor umane!
Despre motivarea angajatilor puteti afla totul in ghidul special realizat de specialisti>>>