Un
proiect de hotarare prin care se aduc
clarificari cu privire la data de la care angajatorii ar trebui sa aplice marirea salariului minim brut a fost inaintat zilele trecute de Executiv.
Un sondaj recent arata ca 9 din 10 firme (un procent de 87%) din Romania vor majora salariul minim aplicand data de 1 ianuarie si nu jumatatea lunii, din dorinta de a evita calcularea de doua ori a salariului in aceeasi luna.
"Cele mai multe firme din tara, aproximativ 87%, au decis sa creasca salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la 13 ianuarie - data stabilita prin Hotarare de Guvern, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL Romania, producator de software pentru antreprenori. Motivul principal invocat de respondenti este ca astfel nu mai pierd timp cu calcularea a doua salarii diferite in aceeasi luna pentru zeci sau sute de angajati. In Monitorul Oficial a fost publicata HG nr. 4 din 13.01.2021 care stabileste suma salariului minim brut la 2.300 lei si aplicarea ei incepand de la data intrarii in vigoare a hotararii, 13 ianuarie. Pana in prezent, HG nu a fost modificata, desi a fost anuntat un proiect de Hotarare care ar trebui sa modifice data cu 1 ianuarie", potrivit datelor unui sondaj realizat de un dezvoltator de solutii ERP (Enterprise Resource Planning), citat de Agerpres.
De asemenea, angajatorii si-au exprimat, in procent de 98%, nemultumirea fata de faptul ca decizia de a majora salarul minim pe economie a fost data pe 13 ianuarie si nu la inceputul lunii.
Un procent de 73% dintre respondenti considera ca sunt luate decizii de catre Executiv fara consultarea in prealabil a mediului de business sau fara sa tina cont de aplicarea in practica a acestor hotarari.
"Decizia de aplicare a majorarii salariului de la 13 ianuarie afecteaza si furnizorii de softuri de contabilitate sau
salarizare, cum este CIEL Romania, care de multe ori se vad pusi in situatia de a gasi solutii salvatoare pentru clienti, desi in multe cazuri le lipsesc normele de aplicare sau modificarea inseamna revizuirea intregului calcul salarial dintr-o aplicatie. Speram ca, in urmatoarele zile, sa fie adoptata si publicata hotararea de guvern care sa aduca normalitate in ceea ce priveste data de intrare in vigoare a maririi salariului minim brut pe tara", a explicat Roxana Epure, CEO CIEL Romania, citata de Agerpres.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<