Majorati salariul minim de la 1 ianuarie sau de la 13 ianuarie? Ce aleg angajatorii

hg 4/2021 salariu minimmajorare salariu minim 13 ianuariecalcul salariu minim
Majorati salariul minim de la 1 ianuarie sau de la 13 ianuarie? Ce aleg angajatorii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un proiect de hotarare prin care se aduc clarificari cu privire la data de la care angajatorii ar trebui sa aplice marirea salariului minim brut a fost inaintat zilele trecute de Executiv. 
 
Un sondaj recent arata ca 9 din 10 firme (un procent de 87%) din Romania vor majora salariul minim aplicand data de 1 ianuarie si nu jumatatea lunii, din dorinta de a evita calcularea de doua ori a salariului in aceeasi luna.
 
"Cele mai multe firme din tara, aproximativ 87%, au decis sa creasca salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la 13 ianuarie - data stabilita prin Hotarare de Guvern, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL Romania, producator de software pentru antreprenori. Motivul principal invocat de respondenti este ca astfel nu mai pierd timp cu calcularea a doua salarii diferite in aceeasi luna pentru zeci sau sute de angajati. In Monitorul Oficial a fost publicata HG nr. 4 din 13.01.2021 care stabileste suma salariului minim brut la 2.300 lei si aplicarea ei incepand de la data intrarii in vigoare a hotararii, 13 ianuarie. Pana in prezent, HG nu a fost modificata, desi a fost anuntat un proiect de Hotarare care ar trebui sa modifice data cu 1 ianuarie", potrivit datelor  unui sondaj realizat de un dezvoltator de solutii ERP (Enterprise Resource Planning), citat de Agerpres.
 
De asemenea, angajatorii si-au exprimat, in procent de 98%, nemultumirea fata de faptul ca decizia de a majora salarul minim pe economie a fost data pe 13 ianuarie si nu la inceputul lunii. 
 
Un procent de 73% dintre respondenti considera ca sunt luate decizii de catre Executiv fara consultarea in prealabil a mediului de business sau fara sa tina cont de aplicarea in practica a acestor hotarari. 
 
"Decizia de aplicare a majorarii salariului de la 13 ianuarie afecteaza si furnizorii de softuri de contabilitate sau salarizare, cum este CIEL Romania, care de multe ori se vad pusi in situatia de a gasi solutii salvatoare pentru clienti, desi in multe cazuri le lipsesc normele de aplicare sau modificarea inseamna revizuirea intregului calcul salarial dintr-o aplicatie. Speram ca, in urmatoarele zile, sa fie adoptata si publicata hotararea de guvern care sa aduca normalitate in ceea ce priveste data de intrare in vigoare a maririi salariului minim brut pe tara", a explicat Roxana Epure, CEO CIEL Romania, citata de Agerpres.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
hg 4/2021 salariu minimmajorare salariu minim 13 ianuariecalcul salariu minim

Data aparitiei: 20 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Majorati salariul minim de la 1 ianuarie sau de la 13 ianuarie? Ce aleg angajatorii Nota: 3 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]