Dreptul salariatului de a absenta in perioada de preaviz

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
In cazul desfiintarii unui post, in perioada preavizului este obligatoriu sa i se acorde angajatului dreptul de a absenta 4 ore pe zi de la programul normal, pentru a-si cauta un alt loc de munca?
 
Raspuns(valabil la data de 25.08.2010):
In conformitate cu prevederile art. 74 alin.(3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Art. 3 alin. (1) lit. a) din acelasi contract stabileste ca, in cazul contractelor colective de munca la nivel national, clauzele acestora produc efecte pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).


Stiti exact ce contributii sociale trebuie sa platiti?
O lucrare care va ofera TOTUL despre CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii! Detalii aici >>>



In acelasi sens sunt si dispozitiile art.11 alin. (1) lit. d) din Legea 130/1996 a contractului colectiv de munca potrivit carora clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.

Prevederile art. 74 alin.(3) mai sus citate sunt imperative si instituie in favoarea salariatului aflat in situatia premisa un drept care nu poate fi ignorat, atat timp cat clauzele contractului colectiv de munca la nivel national se aplica tuturor salariatilor incadrati la angajatori din tara.
 
Din dispozitiile Codului muncii si cele ale Legii 130/1996 precum si cele ale Contractului colectiv de munca unic la nivel national rezulta ca orice contract colectiv constituie izvor de drept si ca produce efecte fata de toti salariatii si angajatorii la care se refera.

In acest sens, art. 236 din Codul muncii si art.7 alin.(2) din Legea 130/1996 prevad ca dupa incheierea si intrarea lui in vigoare contractul colectiv de munca are putere de lege intre partile contractante. Prin executare se intelege tocmai respectarea drepturilor si obligatiilor asumate de parti. Art.243 din Codul muncii si art.30 din Legea 130/1996 prevad ca executarea contractului colectiv de munca este obligatorie si ca neindeplinirea obligatiilor asumate prin contract atrage raspunderea celor vinovati.   

Concluzionand, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 24 August 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dreptul salariatului de a absenta in perioada de preaviz Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]