Intrebare:
Scenariu de securitate in cazul unui incendiu pentru un atelier lacatuserie.
Raspuns:
Scenariul de securitate la incendiu reprezinta acea parte a pieselor scrise ale proiectului unei constructii, instalatii sau amenajarii, care sintetizeaza regulile si masurile de aparare impotriva incendiilor stabilite prin documentatiile tehnice de proiectare/ executie elaborate. Prin intermediul lui sunt estimate conditiile tehnice ce trebuie asigurate si actiunile ce trebuie intreprinse in caz de incendiu pentru a fi indeplinita cerinta esentiala "securitatea la incendiu".
Scenariul de incendiu se elaboreaza in mod obligatoriu pentru categoriile de constructii, instalatii si amenajari stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1.739/2006 pentru aprobarea categoriilor de constructii si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Obligatia elaborarii scenariilor de incendiu revine in acest caz proiectantilor de constructii si amenajari, de echipamente, utilaje si instalatii.
Pot fi elaborate scenarii de securitate la incendiu si la solicitarea proprietarului sau a beneficiarului altor categorii de constructii, instalatii si amenajari decat cele stabilite prin lege, pentru evaluarea riscului de incendiu ori pentru stabilirea unor masuri de optimizare a protectiei la incendiu.
In acest al doilea caz, scenariile de securitate la incendiu pot fi elaborate si de personalul serviciilor de urgenta profesioniste care detine brevetul de pompier specialist.
Structura scenariului de securitate la incendiu este stabilita prin Ordinul nr. 130/2007 pentru aprobarea Metodologiei de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu, emis de ministrul administratiei si internelor si publicat in M.Of. nr. 89 din data de 05 februarie 2007.