Directori S.A. Numire vs angajare

Legea 31/1990director
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Prin ROF-ul societatii s-a stabilit ca directorii executivi sa fie numiti de consiliul de administratie, indiferent daca acestia sunt cu contract de mandat sau au calitatea de salariat. Va rugam sa ne precizati daca aceasta prevedere este aplicabila si nu incalca prevederile Legii 31/1990 legea societatilor comerciale.

Raspuns: Legea 31/1990 privind societatile comerciale reglementeaza institutia delegarii conducerii societatii pe actiuni (S.A.).

Astfel, potrivit art. 143 alin. (1) din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general. Prin director al societatii pe actiuni se intelege potrivit alin. (5) din acelasi articol, numai acea persoana careia i-au fost delegate atributii de conducere a societatii, in conformitate cu alin. (1).

Orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni (art. 143 alin. 5 din lege).

Asadar, potrivit definitiei, director al societatii pe actiuni este numai acea persoana careia i-au fost delegate de catre consiliul de administratie atributii de conducere a societatii.
Art. 137 indice 1 alin. 3 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, astfel cum a fost introdus prin Legea 441/2006 , prevede ca pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca. In cazul in care administratorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Prin OUG 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente a fost modificat art. 152 din Legea 31/1990. In urma acestei modificari, art. 152 alin. (1) prevede ca: Directorii sunt raspunzatori pentru neindeplinirea indatoririlor lor. Prevederile art. 137 indice 1 alin. (3), ale art. 144 indice 1, 144 indice 3, 144 indice 4, 150 si ale art. 153 indice 12 alin. (4) se aplica directorilor in aceleasi conditii ca si administratorilor.

Prin urmare, directorii S.A. carora le-au fost delegate atributii de conducere a societatii pe durata indeplinirii mandatului nu pot incheia cu societatea un contract individual de munca, iar in cazul in care directorii au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului.

Insa, orice alta persoana, indiferent de denumirea tehnica a postului ocupat in cadrul societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni, potrivit art. 143 alin. (5), teza a doua din Legea 31/1990 privind societatile comerciale.

In concluzie, orice alta persoana, chiar daca denumirea tehnica a postului ar fi cea de director, insa care nu are delegate atributii de conducere a societatii, este exclusa de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societatii pe actiuni. Pe cale de consecinta, apreciem ca in privinta acestor directori nu va opera nici modul de numire de catre consiliul de administratie, fiind supusi unui raport juridic de drept al muncii in baza contractului individual de munca incheiat cu angajatorul prin reprezentantul sau.

Mentionam, totodata, ca in urma modificarii Legii 31/1990 prin Legea 441/2006 , nu mai exista categoria numita directori executivi. In vechea reglementarea se prevedea ca executarea operatiunilor societatii poate fi incredintata unuia sau mai multor directori executivi, functionari ai societatii.

Fata de mentiunile anterioare, apreciez ca prevederile cuprinse in ROF nu sunt in concordanta cu prevederile Legii 31/1990 cu modificarile si completarile aduse la zi.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 31/1990director

Data aparitiei: 11 Decembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Directori S.A. Numire vs angajare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]