Studiu de caz: Formarea profesionala la initiativa angajatorului

Codul munciiformare profesionalainitiativa angajatorului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 23.09.2011

O societate are un salariat care urmeaza un curs platit de formare profesionala in afara tarii. Salariatul are incheiat cu societatea angajatoare un contract de munca individual. Ce se va intampla astfel cu CIM in perioada in care se desfasoara formarea? Va putea fi suspendat contractul la initiativa angajatorului sau va fi nevoie de o masura luata in baza unui alt temei legal?

In baza art. 196 din Codul muncii, participarea la formare profesionala poate avea loc la initiativa salariatului sau a angajatorului. In cazul in care participarea la formare profesionala a fost initiata de angajator, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute (art. 197 alin. (2) din Codul muncii). Atunci cand initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoaterea din activitate apartine salariatului, ramane la latitudinea angajatorului sa decida cu privire la conditiile de participare si modalitatea de suportare a costurilor.

In acest sens, art. 199 alin. (1) din Codul muncii dispune ca, in cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat, in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.

In cazul in care, angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, Codul muncii prevede la art. 157 alin. (1) ca salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. In consecinta, daca initiativa participarii la formare profesionala apartine angajatorului, Codul muncii prevede ca pe toata durata formarii profesionale salariatul va beneficia de toate drepturile salariale detinute.

In situatia in care initiativa participarii la formare profesionala apartine salariatului, contractul individual de munca se suspenda in conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. In acest caz, salariatului i se acorda, la cererea sa, concediu pentru formare profesionala cu sau fara plata in functie de intelegerea partilor, angajator si salariat. Numai in situatia in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatia de a asigura participarea la programe de pregatire profesionala, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore. Asadar, in acest caz, in mod obligatoriu concediul pentru formare profesionala va fi platit de angajator cu o indemnizatie stabilita conform art. 150 din Codul muncii, respectiv in acelasi mod in care se calculeaza si indemnizatia pentru concediu de odihna.

In situatia expusa, pentru ca formarea profesionala are loc la initiativa angajatorului si legislatia aplicabila a omis reglementarea suspendarii CIM pentru formare profesionala din initiativa angajatorului solicitati salariatei o cerere pentru efectuarea cursurilor de formare profesionale, stabiliti prin act aditional la CIM detaliile acestei perioade de formare profesionala si suspendati contractul de munca in temeiul art. 51 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.

Perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale se inregistreaza in registru de evidenta a salariatilor in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii. Prin urmare, veti inscrie in registrul de evidenta a salariatilor suspendarea contractului individual de munca in termen de 20 de zile de la data suspendarii.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiformare profesionalainitiativa angajatorului

Data aparitiei: 22 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Formarea profesionala la initiativa angajatorului Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]