Studiu de caz: Declaratiile aferente diferentelor de salarii pentru perioade anterioare

HG1397/2010Legea 571/2003declaratiideclaratii rectificative
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 6.09.2011

Pentru diferentele de salarii aferente perioadelor anterioare se intocmesc declaratii in ceea ce priveste plata contributiilor sociale. In acest sens, se ia ca exemplu o societate care decide sa acorde o indexare a veniturilor salariale de 2,93% din luna ianuarie 2011, plata fiind facuta in luna august a aceluiasi an. Astfel, vor fi diferentele in plus aferente impozitului pe salarii si contributiilor declarate ca obligatii de plata suplimentare la luna august sau se vor intocmi declaratii 112 rectificative pe fiecare luna din perioada recalcularii?

Asa cum este precizat in Instructiunile de completare a formularului "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aporbate prin HG1397/2010, lit. A pct. 2.2, declaratia rectificativa se utilizeaza pentru:

- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;
- modificarea unor date pe baza carora se determina stagiile de cotizare si punctajul asiguratului in sistemul public de pensii, pentru situatia cand a fost omisa inscrierea unui/unor asigurat/asigurati sau in cazul in care asiguratul/asiguratii a/au fost inregistrat/inregistrati fara temei si este necesara anularea respectivei inregistrari;
- corectarea altor informatii prevazute de formular.

La pct. 2.5 se prevede ca in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine in conformitate cu dispozitiile Legii 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor de aplicare a acestuia.

Legea 571/2003 stabileste la art. 57 alin. (21) ca in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

Asadar, impozitul pe venit se calculeaza si se retine la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit. Pentru contributiile sociale se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG1397/2010Legea 571/2003declaratiideclaratii rectificative

Data aparitiei: 05 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Declaratiile aferente diferentelor de salarii pentru perioade anterioare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]