Consecinte juridice ca rezultat al evaluarii la selectia salariatilor

evaluarea salariatilorevaluare angajatievaluarea angajatilor este obligatorieselectia salariatilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Evaluarea salariatilor reprezinta un aspect pe care angajatorii nu isi permit sa il neglijeze. Spre exemplu, fara procedura evaluarii, angajatorii nu au cum sa isi concedieze angajatii pe motiv de necorespundere profesionala.

Acesta este un simplu exemplu de drept pe care angajatorii il au la dispozitie si de care nu toti se pot bucura.

Evaluarea salariatilor va putea fi utilizata de catre angajator in managementul resurselor umane in diferite scopuri, care au fost identificate de la inceput ca obiective ale procesului.
Din punct de vedere juridic insa, consecintele evaluarii salariatilor sunt de alta natura, ele putand viza continuarea, incetarea sau modificarea raporturilor de munca.

Aceste consecinte juridice ale evaluarii salariatilor constituie, in fapt, una dintre noutatile legislative pe care Legea nr. 40/2011 le-a adus cu sine. Fireste, si pana acum companiile realizau evaluari ale salariatilor lor, dar efectele acestor evaluari nu puteau fi atat de directe si de importante, deoarece birocratia unei concedieri sau a unei modificari a contractului de munca era mai mare.

Evaluarea periodica a salariatilor si rezultatele ei au dobandit, in urma modificarilor legislative, o deosebita importanta atunci cand se pune problema restructurarii unitatii. Intr-adevar, salariatii care urmeaza sa fie concediati vor fi selectati in functie de rezultatele pe care le-au obtinut cu prilejul celei mai recente evaluari.

Nu uitati: Concedierea colectiva este reglementata prin art. 68 – 74 din Codul muncii, prevederi care se completeaza cu cele cuprinse in contractele colective de munca aplicabile.

O concediere colectiva reprezinta mai mult decat o simpla insumare de concedieri individuale; ea poate produce efecte sociale foarte mari, poate sa se repercuteze asupra unei comunitati, paralizand uneori localitati intregi. De aceea, legea prevede o procedura speciala, drepturi deosebite pentru salariatii concediati, conditii in plus pentru angajator la operarea concedierii.

O concediere are caracter colectiv daca indeplineste urmatoarele conditii (cumulativ):

Antreneaza desfacerea contractului de munca a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

Mentionam ca numarul minim de salariati care trebuie disponibilizati pentru ca masurile de protectie privind concedierea colectiva sa devina aplicabile este concordant cu prevederile Directivei Consiliului Europei 98/59/CE privitoare la concedierea colectiva.

La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, vor fi luati in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din motive ce nu au legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri de aceasta natura, cu cel putin 30 de zile inaintea demararii procedurii de concediere colectiva.

De asemenea, nu vor fi luati in calcul salariatii carora le expira contractul incheiat pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care intervine concedierea lor inainte de data expirarii acestor contracte.


Sursa: Cartea Verde a Legislatiei Muncii




NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluarea salariatilorevaluare angajatievaluarea angajatilor este obligatorieselectia salariatilor

Data aparitiei: 27 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Consecinte juridice ca rezultat al evaluarii la selectia salariatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]