Serviciile vamale din UE au retinut anul trecut aproape 115 milioane de produse suspectate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala (DPI), fata de 103 milioane in 2010. Numarul de cazuri interceptate a crescut cu 15 % in comparatie cu 2010. Valoarea marfurilor interceptate a fost de aproape 1,3 miliarde de euro, fata de 1,1 miliarde de euro in 2010, potrivit raportului anual al Comisiei privind actiunile serviciilor vamale pentru protejarea DPI. Raportul publicat recent furnizeaza, de asemenea, date statistice privind tipul, originea si metoda de transport ale produselor care incalca DPI retinute la frontierele externe ale UE. Principalele categorii de articole oprite in vama au fost medicamentele (24 %), materialele de ambalaj (21 %) si tigarile (18 %). Produsele de folosinta zilnica si produsele care ar putea fi periculoase pentru sanatatea si siguranta consumatorilor au reprezentat 28,6 % din totalitatea articolelor retinute, fata de 14,5 % in 2010. Cresterea numarului de colete postale retinute a continuat in 2011, 36 % dintre coletele retinute continand medicamente.
Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Serviciile vamale ale UE se afla in prima linie de aparare impotriva produselor contrafacute care ameninta siguranta cetatenilor nostri si submineaza intreprinderile care desfasoara activitati legale. Raportul de astazi arata intensitatea si importanta actiunilor serviciilor vamale in acest domeniu. Voi continua sa insist in favoarea unei si mai bune protejari a drepturilor de proprietate intelectuala in Europa, prin intermediul conlucrarii cu partenerii internationali, cu sectoarele industriale si cu statele membre."
In ceea ce priveste provenienta produselor contrafacute, China a fost, in continuare, principala sursa, din aceasta tara provenind 73 % din totalul articolelor care incalca DPI. in cazul anumitor categorii de produse, alte tari raman sursele principale, de exemplu Turcia pentru alimente, Panama pentru bauturi alcoolice, Thailanda pentru bauturi nealcoolice si Hong Kong pentru telefoane mobile. Aproximativ 90 % din totalul produselor oprite in vama fie au fost distruse, fie au facut obiectul unor actiuni in justitie pentru identificarea incalcarii.
Context
Astfel cum se subliniaza in Strategia UE 2020, protectia DPI reprezinta una dintre pietrele de temelie ale economiei UE si un factor determinant pentru cresterea sa viitoare in domenii precum cercetarea, inovarea si ocuparea fortei de munca. Asigurarea respectarii efective a DPI este, de asemenea, esentiala pentru sanatate si siguranta, deoarece anumite produse contrafacute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru intretinere corporala si jucariile pentru copii), care sunt fabricate intr-un mediu nereglementat, pot reprezenta o amenintare serioasa la adresa cetatenilor.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Serviciile vamale ale UE joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste oprirea intrarii in UE a produselor care incalca drepturile de proprietate intelectuala. Comisia desfasoara o serie de actiuni de consolidare a competentelor autoritatilor vamale, in vederea combaterii unor astfel de schimburi comerciale. La 24 mai 2011, Comisia a adoptat o propunere pentru un nou regulament privind asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI, ca parte a unui amplu pachet de masuri in materie de drepturi de proprietate intelectuala (a se vedea IP/11/630, MEMO/11/327).
Totodata, buna cooperare cu partenerii comerciali poate contribui in mod semnificativ la prevenirea exportarii catre Uniunea Europeana a marfurilor care incalca DPI. in 2009, UE si China au semnat un plan de actiune care vizeaza in mod specific consolidarea cooperarii in ceea ce priveste asigurarea de catre autoritatile vamale a respectarii DPI (IP/09/193). in 2010, acest plan de actiune a fost extins pana la sfarsitul anului 2012 (IP/10/1079). Cooperarea cu industria este, de asemenea, foarte importanta pentru garantarea detectarii corespunzatoare a marfurilor care incalca DPI. in cazul in care suspecteaza ca le sunt incalcate drepturile de proprietate intelectuala, intreprinderile pot solicita luarea de masuri de catre autoritatile vamale, iar informatiile furnizate de industrie ajuta autoritatile vamale sa efectueze controale cu obiective mai clare. Comisia a elaborat un manual adresat detinatorilor de drepturi, pentru a-i ajuta sa prezinte astfel de solicitari.
Sursa: Comisia Europeana