Ce masuri trebuie luate pentru manevrarea autostivuitoarelor in conditii de siguranta

12 Iulie 2012
12 Iulie 2012
conditii de sigurantamasurimanevrarea autostivuitoarelor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice activitate referitoare la un echipament de munca – de tipul pornirii, opririi, folosirii, transportului, repararii, modificarii, intretinerii sau curatirii acestuia – trebuie realizata in conditii de siguranta deplina! Altfel, riscati amenzi contraventionale cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, conform art. 39 alin. (9) lit. c), f) si m) din Legea nr. 319/2006!

Masuri de siguranta la manevrarea autostivuitoarelor

•    Circulatia autostivuitoarelor se va face pe caile de acces stabilite si marcate in acest scop.
•    Pentru evitarea deraparii, caile de acces vor fi curatate permanent de urme de uleiuri, carburanti si noroi iar in timpul iernii se vor presara cu nisip si sare pentru evitarea formarii ghetii si poleiului.
•    Viteza de deplasare a autostivuitorului trebuie adaptata la conditiile drumului. Aceasta nu va depasi 10 km/h pe caile de acces, 5 km/h in interiorul magaziilor si 2-3 km/h in locurile inguste.
•    La apropierea de grupuri de persoane, de usi, la curbe, la trecerea prin porti sau in caz de aglomeratie se va micsora viteza de deplasare si se vor emite semnale acustice.

Este interzisa urcarea sau coborarea din autostivuitor in timpul mersului.
•    Deplasarea autostivuitoarelor se va face numai in sensul inainte.
•    Mersul inapoi al autostivuitorului este permis numai pentru efectuarea intoarcerilor, iesirilor din locuri inguste si din vagoane, precum si la coborarea cu sarcina a pantelor, conform prevederilor cartii tehnice.
•    In timpul transportului cu autostivuitorul, precum si la ridicarea paletei incarcate la nivelul compartimentului liber din rastel, lucratorii trebuie sa stea la o distanta de minimum 2,5 m si in nici un caz sub sarcina ridicata.
•    Sarcinile nu vor fi ridicate si transportate numai pe varful furcilor autostivuitorului.
•    Este interzisa oprirea voluntara a autostivuitorului pe liniile de cale ferata sau treceri de folosinta comuna (pentru pietoni si alte mijlloace de transport).
•    Este interzis transportul cu autostivuitorul prin tarare directa a materialelor sau utilajelor, cu exceptia celor prevazute cu sanie.
•    Transportarea paletilor suprapusi este permisa numai daca sunt asigurate stabilitatea sarcinii, pilotarea si vizibilitatea. Nu trebuie depasita capacitatea de ridicare.
•    Este interzisa ridicarea sau coborarea sarcinilor in timpul deplasarii autostivuitorului.
•    Autostivuitoarele nu trebuie folosite pe terenuri accdientate si/sau nerezistente.
•    Manevra de depasire a altor utilaje este permisa numai daca este absolut necesar si numai dupa ce conducatorul autostivuitorului s-a asigurat ca efectuarea acesteia nu prezinta pericol pentru circulatie.
•    Coborarea cu sarcina se va face cu spatele, sarcina fiind mentinuta in pozitie inclinata inapoi. Circulatia se va face cu viteza redusa, cu actionarea progresiva a franei.
•    Daca inclinatia pantei este mai mica decat inclinatia maxima a cadrului, se poate cobori in mers inainte, cu sarcina complet inclinata spre inapoi si asigurata cu lant. Circulatia se va face cu viteza redusa, cu actionarea progresiva a franei.
•    Deplasarea autostivuitorului cu sau fara sarcina este admisa numai pe drumuri netede si cu cadrul in pozitie de transport. Deplasarea se va face cu sarcina ridicata la cel mult 200-300 mm de la sol, iar cadrul dispozitivului de ridicat va fi inclinat astfel incat sa se asigure o stabilitate corespunzatoare a sarcinii.
•    Deplasarea autostivuitorului cu sarcina ridicata la mai mult de 300 mm de la sol este permisa numai la operatia de stivuire si se va executa numai in fata stivei.
•    Transportul cu autostivuitorul al substantelor toxice, caustice, explozive etc. se va efectua numai daca acestea sunt ambalate corespunzator.
•    Transportul carburantilor cu autostivuitorul este permis numai in butoaie metalice. Este intrerzis transportul lichidelor inflamabile, indiferent de cantitati, in vase ca: damigene, galeti sau alte vase descoperite.
•    Atunci cand autostivuitorul se manevreaza pe teren umed, alunecos, se va lucra cu viteza redusa si cu multa atentie.
•    In depozite, magazii, vor fi folosite numai autostivuitoare a caror capacitate si gabarit permit patrunderea si manevrarea lor in spatii mici si numai daca acestea sunt special pregatite pentru lucrul in interior si nu pot deveni surse de incendiu.
•    Sarcinile de greutate si volum mare (produse laminate legate, lazi, vitrine etc.) trebuie transportate direct pe furcile utilajului, luandu-se masuri suplimentare de asigurare contra caderii sau alunecarii, precum si masuri de interzicere a stationarii si circulatiei persoanelor in raza de manevra a autostivuitorului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]