Exemplu: un angajat lucreaza intr-o saptamana 48 de ore si beneficiaza de liber platit in urmatoarea saptamana.
Conform art. 122 al. 3 din Codul muncii: in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Exemplu: angajatilor sectiei de productie li se acorda 5 zile libere platite in luna august (datorita reducerii activitatii) ce vor fi compensate print timp lucrat suplimentar in perioada septembrie - decembrie (activitate cu caracter sezonier).
Cum se acorda tichetele de masa in aceste situatii?
Va invitam sa urmariti filmarea pentru solutia oferita de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legis Plus Legislatia Muncii
250 Modele Fise de Post
Solutie: Potrivit dispozitiilor art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate. Totodata, art. 9 din acelasi act normativ salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate. In acelasi sens, art. 15 din Normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, aprobate prin HG 5/1999 , numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate stabilit de angajator.
Din coroborarea acestor dispozitii legale rezulta ca salariatii pot beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi in care isi desfasoara efectiv activitatea, fiind prezenti la locul de munca.
Astfel, tichetele de masa se acorda in raport de numarul de zile lucratoare in care salariatul este prezent la lucru in unitate si nu in functie de numarul de ore lucrate. Prin urmare, veti putea acorda salariatilor cel mult un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare in care sunt prezenti la lucru in unitate.
Asadar, fata de aceste dispozitii legale apreciem ca in ipotezele prezentate salariatul nu beneficiaza de tichete de masa in zilele in care i se acorda timp liber in compensarea muncii prestate suplimentar si nici in zilele libere platite acordate in considerarea efectuarii in viitor a muncii suplimentare.