# Cetatenii straini si apatrizii care solicita si obtin prelungirea vizei de lunga sedere in Romania in conditiile legislatiei care reglementeaza regimul strainilor in Romania au obligatia platii contributiei calculate asupra veniturilor impozabile la nivelul celei lunare a persoanei asigurate realizate pe teritoriul Romaniei, conform art. 257 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, incepand cu data solicitarii.
# Cetatenii straini care au obtinut permis de sedere in Romania inainte de intra rea in vigoare a Ordinului nr. 617/2007 au obligatia platii contributiei asupra veniturilor impozabile realizate pe teritoriul Romaniei de la data obtinerii permisului de sedere, cu respectarea termenului de prescriptie a contributiei.
# Daca aceste persoane nu realizeaza venituri impozabile pe teritoriul Romaniei si daca nu fac dovada calitatii de asigurat, sunt obligati sa achite o contributie lunara calculata prin aplicarea cotei de CASS la valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, de la data solicitarii prelungirii dreptului de sedere, respectiv de la data obtinerii permisului de sedere.
# Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat:
Exemplu
250 Modele Fise de Post
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Domnul A.K., cetatean turc, este detasat de angajatorul sau pe teritoriul Romaniei.
Intre Romania si Republica Turcia a fost semnat la Ankara, la 6 iulie 1999, un Acord in domeniul securitatii sociale. Acest acord a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002.
Institutia locului de resedinta al cetateanului turc, pe baza formularului emis de institutia competenta din Turcia, elibereaza un document (adeverinta-tip) care sa ateste calitatea si drepturile de asigurat pe teritoriul Romaniei ale persoanelor care fac obiectul acordului.
Pentru a primi prestatii de boala si maternitate, in conditiile Acordului dintre Romania si Republica Turcia in domeniul securitatii sociale, solicitantul trebuie sa prezinte institutiei locului de resedinta (casa de asigurari de sanatate pentru Romania) un formular in care sa se mentioneze perioadele de asigurare si care sa ateste ca el si membrii sai de familie au dreptul la primirea acestor prestatii.
Domnul A.K. este angajat conform legislatiei din Republica Turcia si se afla, impreuna cu membrii sai de familie, in cursul unei sederi temporare pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de tratament medical de urgenta in caz de boala si maternitate in baza prezentarii la casa de asigurari de sanatate a formularului mentionat. Domnul A.K. se poate asigura facultativ la asigurarile sociale de sanatate din Romania, insa nu o face, beneficiind de prestatii medicale limitate la cele negociate prin acord.
Prestatiile se acorda pe cheltuiala institutiei competente din Republica Turcia la care persoana este asigurata.
Prestatiile in natura in caz de boala si maternitate, acordate pe teritoriul Romaniei cetatenilor care fac obiectul acordului si membrilor lor de familie, sunt furnizate numai de catre furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate. in situatia in care cetatenilor turci aflati pe teritoriul Romaniei li se acorda servicii medicale spitalicesti, casa de asigurari de sanatate din Romania solicita institutiei competente din Republica Turcia recuperarea sumelor chel tuite, in conditiile stabilite de acord.