Cu ajutorul specialistilor PortalCodulMuncii.ro vom stabili daca aceste cheltuieli cu masa reprezinta cheltuieli de formare profesionala sau avantaj in natura pentru salariati.
Pornim de la prevederile art. 196 alin. (2) din Codul muncii, conform carora, modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
In concluzie, drepturile si obligatiile partilor in legatura cu formarea profesionala se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
Tinand cont de faptul ca in Codul fiscal nu se definesc si nu se enumera cheltuielile efectuate de angajator pentru pregatirea profesionala a angajatului ci doar prevede ca pregatirea trebuie sa fie legata de activitatea desfasurata de acesta pentru angajator, apreciez ca, cheltuielile cu masa pot fi considerate cheltuieli de pregatire profesionale daca sunt prevazute in actul aditional la care am facut mai sus referire.
In actul aditional se va prevedea ca toate cheltuielile cu masa reprezinta cheltuieli de pregatire profesionale si sunt in obligatia angajatorului.
Analiza realizata de specialistii PortalCodulMuncii.ro