In luna octombrie 2020 o societate a depus cerere de acordare grant capital de lucru. La cererea respectiva, societatea a depus si raport Revisal unde figurau 35 de contracte active. Conform contract de finantare incheiat, societatea are, printre altele, si doua obligatii:
1. o perioada de 6 luni de mentinere sau suplimentare a locurilor de munca existente la momentul inscrierii
2. sa mentina numarul de salariati inscrisi in cererea de finantare, pe o perioada de cel putin 6 luni de la data acordarii ajutorului de stat;
In perioada celor 6 luni, in cadrul societatii au avut loc cateva schimbari si anume: au plecat 2 persoane care au ocupat functia de analist, 3 persoane are au ocupat functia de manager proiect si s-au angajat pe parte de call center 10 persoane. In acest moment in cadrul firmei apar 40 de contracte active (deci mai multe decat a avut la momentul inscrierii). In ce masura sunt indeplinite obligatiile de mai sus?
Raspunsul specialistului:
Obligatia de la pct. 1 este indeplinita daca aceasta se refera strict la numarul de salariati fara a tine cont de functiile existente la momentul inscrierii.
Din modul in care este redactata clauza pare ca se refera la functiile existente la momentul inscrierii intrucat se face mentiune la locurile de munca si nu la numarul de salariati/contracte.
Cea de a doua obligatie pare sa se refere strict la numarul de salariati.
Contractul se interpreteaa urmand regulile de mai jos din Codul civil asa incat nu imi pot forma o parea doar citind aceste obligatii.
Art. 1266: Interpretarea dupa vointa concordanta a partilor
(1) Contractele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor.
(2) La stabilirea vointei concordante se va tine seama, intre altele, de scopul contractului, de negocierile purtate de parti, de practicile statornicite intre acestea si de comportamentul lor ulterior incheierii contractului.
Art. 1267: Interpretarea sistematica
Clauzele se interpreteaza unele prin altele, dand fiecareia intelesul ce rezulta din ansamblul contractului.
Art. 1268: Interpretarea clauzelor indoielnice
(1) Clauzele susceptibile de mai multe intelesuri se interpreteaza in sensul ce se potriveste cel mai bine naturii si obiectului contractului.
(2) Clauzele indoielnice se interpreteaza tinand seama, intre altele, de natura contractului, de imprejurarile in care a fost incheiat, de interpretarea data anterior de parti, de sensul atribuit in general clauzelor si expresiilor in domeniu si de uzante.
(3) Clauzele se interpreteaza in sensul in care pot produce efecte, iar nu in acela in care nu ar putea produce niciunul.
(4) Contractul nu cuprinde decat lucrul asupra caruia partile si-au propus a contracta, oricat de generali ar fi termenii folositi.
(5) Clauzele destinate sa exemplifice sau sa inlature orice indoiala asupra aplicarii contractului la un caz particular nu ii restrang aplicarea in alte cazuri care nu au fost expres prevazute.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<